Zvezda nastavlja da ruši tradicije

Crvena Zvezda savladala je u paklenoj završnici Fenerbahče sa 75:73. Najbolji u pobedničkoj ekipi bili su Kuzmić sa 21 poenom i 8 skokova, Dženkins sa 14, Simonović sa 12 poena i 5 skokova i Jović sa 8 poena i 7 asistencija. Najefikasniji u poraženom timu bili su Judo i Datome sa 16 poena, Bogdanović sa 12 poena, 6 skokova i 6 asistencija i Kalinić sa 8 poena.

Prva četvrtina je protekla u zanimljivom taktičkom nadmudrivanju  Obradovića i Radonjića. Fenerbahče je počeo sa nižom petorkom što je Zvezda uspela da kazni preko Kuzmića koji je poentirao posle skoro svakog preuzimanja u odbranu. Turski tim je s druge strane imao komparativnu prednost u brzini i kreativnosti, pa su kroz šut za tri poena (u početku ih nije služio) uspeli da održavaju korak. Uloge su se zamenile u drugom delu prve četvrtine kada Zvezda na terenu ima nižu, a Fenerbahče višu petorku. Crveno-beli su kroz realizaciju slobodnih bacanja čuva napadačku efikasnost, a Fenerbahče pomera fokus na unutrašnju igru. Ovaj period je završen rezultatom 23:23.

Zvezda se na početku druge četvrtine fokusirala na unutrašnju igru, dok je Fenerbahče bio raznovrsniji u napadu i povremeno tražio poene iz šuta spolja. Treneri su nastavili da konstantnom rotacijom pokušaju da steknu prednost u direktinim duelima 1 na 1. Sužavanje odbrane Fenerbahčea u drugoj polovini ovog perioda uslovilo je više šuteva spolja crveno-belih. Krenulo je promašajima, ali je Zvezda u završnici poluvremena počela da pogađa, a Fenerbahče da promašuje, pa je došlo do mini-preokreta i rezultat je glasio 44:42.

Foto: euroleague.net

Crveno-beli su počeli treću četvrtinu prepoznatljivim snažnim defanzivnim pritiskom na spoljnu liniju rivala. Fenerbahče je pokušao da se snađe brzim protokom lopte i šutevima za tri poena, ali u početku im nije išlo dobro. Zvezda se poenima iz tranzicije i šuta spolja podigla na +10. Kada je Fenerbahče počeo da pogađa i podigne nivo agresivnosti u odbrani, Zvezdini prednost počela je da se topi i došlo je do izjednačenja. Crveno-beli su uspeli u samoj završnici ovog perioda da pogode i odu u poslednju četvrtinu sa 61:59.

Agresivne odbrane, preokreti i igra na ivici živaca obeleželi su poslednjoj četvrtini. Sve je kulminiralo u poslednje 43 sekunde. Nakon tajm-auta, pri nerešenom rezultatu, Kalinić je promašio trojku, a  Dženkins pogodio sa polu-distance. U poslednjem napadu Fenerbahčea Kuzmić je blokirao Judoa i veliko slavlje je moglo da počne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.