Zvezda na skeneru…

Košarkaši Crvene Zvezde su sezonu u Evroligi počeli promenljivo. Nakon ubedljive pobede nad Strazburom, usledili su teški porazi u Madridu i Moskvi.

Više od poraza, problematični su pristupi tim mečevima, a objektivno i ogromna razlika kojom su rivali slavili što sve ozbiljno urušava tek izgrađeno ime kluba u Evropi.

Crvena Zvezda ima još mnogo prilika u Evroligi da ispravi učinjeno, bez obzira na razočaranost navijača takmičenje u EL se tek zahuktava, i sa dve pobede, Crvena Zvezda potpuno menja izgled tabele.

abaliga.com Gal Mekel (Photo: Crvena zvezda Telekom)

abaliga.com
Gal Mekel (Photo: Crvena zvezda Telekom)

Utakmica između Crvene Zvezde i Strazbura, odigrana u Beogradu, zbog ubedljive pobede nije dobro protumačena. Jedini igrač visoke klase protivnika, Rodrigo Beuboa, se u prvom poluvremenu meča dosta poigravao sa čuvarima u Zvezdi, a to se nije odrazilo na razultat zbog velike želje igrača Zvezde da slave pred svojom publikom, kao i zbog velikog pada u igri Francuza.

U Madrid je Crvena Zvezda otišla sa belom zastavom, a takve su bile i izjave trenera Radonjića pred susret. Istina je da je Zvezda bila osakaćena povredama, ali se sa takvim stavom i nije moglo očekivati ništa više od ubedljivog poraza, koji je mogao biti i sa više od 40 razlike da je Real zadržao defanzivni i ofanzivni ritam koji je imao u prva 32-33 minuta.

Gostovanje u Moskvi je bolje započelo po Zvezdu, ali se katastrofalno završilo sa minusom od 38 poena. Zvezda je postigla samo 53 poena, a protivniku je dozvolila 91, što pokazuje slabosti na obe strane terena.

Analiza tima: Da li je Zvezda toliko slabija od najboljih (već u prvoj fazi), ili su ove partije posledica lošije forme, povreda ili loše sreće?

Činjenica je da Zvezda nema previše sreće sa rosterom u ovoj sezoni, da su se povredili Dangubić i Mitrović, ali je isto tako fakt da uprava Zvezde odmah dovodi adekvatne i proverene zamene (Simonović i Kvinsi Miler), tako da se povrede amortizuju pojačanjima koja brzo stižu. Deluje da je veći problem ove ekipe nedostatak samopouzdanja i možda prevelika defanzivna orijentisanost sa naglaskom na čvrstoj igri na granici (i preko granice) faula, što očigledno nije dobar izbor za takmičenje sa najboljima, ali je isto tako donelo pobede Zvezdi nad Strazburom, i na nekim mečevima u ABA ligi. Zasnovanost igre na odbrani, samo po sebi, nije loše rešenje, već je u Zvezdinom slučaju upitna ofanzivna strana, na kojoj se može videti malo toga modernog i na najvišem nivou. Nešto što dobro funkcioniše je saradnja Jovića i Mekela sa Maikom Cirbesom, ali se neka veća kreacija ne vidi.

Da li je ovaj sastav Zvezde objektivno toliko slabiji od evropskih konkurenata? Mislimo da nije, i da ne bi smelo da se traži alibi rešenje u toj činjenici. Sofoklis Skorcijanitis (otišao), Gal Mekel, Kvinsi Miler, Rajan Tompson, Marko Simonović, Vladimir Štimac ali i većina ostalih igrača, nisu na košarkaškoj mapi “od juče”, i već poseduju reputaciju i izgrađena imena na evropskim terenima. Takođe, ta reputacija se ogleda i u ugovorima ovih igrača, koji za srpske uslove, nisu mali, a ovi igrači su upravo i dovedeni za taj novac da prave razliku. Sofo to nije uspeo, tako da je brzo završio boravak u Beogradu, dok se Mekel donekle opravdava dobrim partijama u ABA ligi, a Tompson se još uvek traži. Ocenu Kvinsi Milera još uvek nije moguće dati, ali deluje kao kvalitetno rešenje, mada se u Zvezdi očekuje da pokrije poziciju 4, što će biti neizvesno.

Raskid ugovora sa grčkim centrom Sofoklisom Skorcijanitisom je upravu Zvezde stavio i u položaj da ima dodatne troškove plaćanja otkupa za Vladimira Štimca od Estudijantesa, a i sam raskid ugovora sa Big Sofoom verovatno nije bio jeftin, jer Zvezda nije uspela da Grku pronađe tim koji bi preuzeo deo njenih obaveza već je on prepušten slobodnom tržištu.

Situacija u Evroligi može biti lako promenjena, ali bi se morali detektovati problemi u ovom rosteru, ili bi se morala smanjiti očekivanja na realan nivo. Deluje da je ipak realno očekivati plasman u TOP 16 sa ovim imenima koja Zvezda ima u rosteru, tako da veliki broj navijača Zvezde od svojih ljubimaca očekuje veliku borbu i energeju da se ovi porazi od 30+ razlike zaborave, i da se šampion Jadrana vrati na trijumfalni put.

Analiza pojačanja:

Sofoklis Skorcijanitis – pokazao se kao potpuni promašaj. Bio je ekstremno nespreman, a nije pokazivao nikakav napredak. Otpušten iz kluba, a još uvek nije poznato koliko je avantura Sofo koštala Crveno-Bele.

Gal Mekel – ostvaruje dobre brojke u ABA ligi, odličan je asistent i organizator. Poznati problemi sporog izbačaja, slabijeg razmišljanja pod pritiskom i diskutabilnog šuta, značajno su uticali na njegove partije u EL, gde se zahteva najviši nivo košarke u Evropi.

Rajan Tompson – za sada nije ništa pokazao. Često je prenervozan, promašuje i otvorene šuteve.

Kvinsi Miler – još je rano za ocenu.

Marko Simonović – vrši dobar pritisak u odbrani, ima dobru kretnju nogama, pogađa šuteve za 3 poena, ali uglavnom kada to njegovom timu nije potrebno. Kontrola lopte koju poseduje Simonović nije za najviši nivo igre. Sve u svemu, koristan.

Vladimir Štimac – još je rano za ocenu.

Foto: MNPress

Foto: MNPress

Dobra stvar turbulentnog početka sezone za Zvezdu je minutaža za mladog Borišu Simanića, koju je on solidno iskoristio, kao i prostor za Marka Gudurića, koji je uglavnom igrao dobro u svojim minutima.

Prema pričama koje se šire po košarkaškim krugovima, Crvena Zvezda je veoma zainteresovana za ponovno angažovanje Markusa Vilijamsa, koji je i dalje pod suspenzijom zbog korišćenja marihuane.

5 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.