Žalgiris u reprizi prošlogodišnjeg četvrtfinala slavio protiv Olimpijakosa

Utakmica odigrana u Žalgirio areni između Žalgirisa i Olimpijakosa donijela je mnogo uzbuđenja.

Foto:Euroleague

Utakmicu je bolje otvorio Olimpijakos, te preko Printezisa koji je postigao 11 vezanih poena stekao prednost. Na drugoj strani su u utakmicu dobro ušli Kavaliuskas i Grigonis sa po 6 poena. Prva četvrtina je većinom prošla u razmjeni koševa sa obje strane. To je trajalo sve do četiri minute do kraja četvrtine, kada je Olimpijakos napravio seriju 10:0 i napravili finu zalih za ostatak utakmice. Druga četvrtina je nastavila u neočekivano brzom toku sa puno poena i mnogo grešaka i ispadanja u odbrani. Grigonisu se sada pridružio Eron Vajt u napadu, te su se u jednom momentu približili na samo 2 razlike. Za Olimpijakos je dobro prvo poluvrijeme odigrao Zek Ledej, koji je konsolidovao malo odbranu, a u napadu pospremio par otpadaka. Trojkama Papanikolaua i Strelnieksa u zadnjoj minuti se otišlo na poluvrijeme sa prednošću Olimoijakosa 40:48.

Drugo poluvrijeme je mnogo bolje otvorio Žalgiris te brzom serijom 8:0 su vratili utakmicu u egal. Poznata lica Vajt, Grigonis i Kavaliuskas su bili najzaslužniji za povratak Žalgirisa u utakmicu, a na drugoj strani se probudio Vasilis Spanulis. Pred kraj treće četvrtine Žalgiris je preuzeo vodstvo i izgledali su mnogo bolje nego u prvom poluvremenu. Tihi heroj je bio Ulanovas odličnom odbranom, skokovima i asistencijama. Posljednja četvrtina je donijela još jednu seriju Žalgirisa od 10:0, poeni koliko god da su bitni, bitnija je fantastična igra u odbrani košarkaša Žalgirisa. Grigonis i Vesterman su zatvorili Spanulisa, a i poslije preuzimanja nisu odustajali i to im je donijelo prednost na kraju utakmice. Žalgiris je još jednom slavio protiv Olimpijakosa rezultatom 83:75

U redovima Žalgirisa je bilo čak pet dvocifrenih košarkaša, a najbolji je bio Grigonis sa 19. Pratili su ga Volters sa 14, Vajt sa 13, te Kavaliuskas i Dejvis sa po 12. Za Olimpijakos su najbolji bili Printezis sa 18 i Ledej sa 15 poena.

Žalgiris je poslije ove pobjede na  omjeru 5:6, a Olimpijakos poslije poraza na 6:5.

Leave a Reply

Your email address will not be published.