Vujošević: “Navijam da pobedi košarka i da ovo bude uspešna manifestacija”

Bivši trener Partizana u intervjuu za “Sportske” govorio o predstojećem fajnal foru.

Foto: Mondo

Vujošević ne veruje da postoje apsolutni favoriti na fajnal foru.

Fajnal for je kockarski sistem. U njega dolazite iz ligaškog sistema, koji je puno pravedniji, i dolazite u situaciju da u jednoj-dve utakmice osvajaš najveći trofej u Evropi. U prvenstvu i plej-ofu se obično istera ko je realno bolji i ko treba da prođe dalje, ali na ‘fajnal foru’ svi imaju po 25 odsto šansi.”

Kada je u pitanju kvalitet ekipa, Duško veruje da su ruski i turski tim u prednosti.

Po kvalitetu se izdvajaju CSKA i Fenerbahče. CSKA je po igri bio možda najubedljiviji, ali ne znam u kakvoj su formi sada i kakva im je zdravstvena situacija, ali radi se u svakom slučaju o skupu igrača koji imaju izvanredan karakter, što je nešto što se traži u Evropi. Fenerbahče je slična situacija kao CSKA, ali njihova prednost je Željko Obradović. Oni su u prednosti u odnosu na Real Madrid.”

Trofejni stručnjak veruje da je najzaslužniji za plasman Žalgirisa na fajnal for u Beogradu mladi litvanski trener.

Žalgiris jeste napravio iznenađenje, a njegov veliki kvalitet je trener, koji je svoje vrhunske igračke kvalitete pretvorio u trenerske. Ono što je njemu nedostajalo kao igraču, a to je neki obavezni deo igre u odbrani, on to apsolutno ne dozvoljava svojim igračima. Oni ne smeju da imaju iste mane kakve je on imao kao igrač. Napravio je odličnu hemiju i sistem igre u kome njegovi igrači vrede više nego protivnik. Napravili su strašan uspeh.”

Neminovno, ovaj tim Žalgirisa automatski je povezan sa Partizanovim timom iz 2010. godine zbog znatno skromnijeg budžeta u odnosu na ostale učesnike. Međutim, tadašnji trener crno belih je donekle saglasan sa tim komparacijama.

Na neki način, da. Mada mi nismo imali uslove kao Žalgiris. On nema veliki budžet u odnosu na protivnika, ali ima dobar budžet i pogodnosti tipa čarter letova, odnosno imali su odlike državnog projekta, što mi apsolutno nismo imali. Ali, osim toga, vidim neke sličnosti.”

Selektor Bosne i Hercegovine nije želeo da prognozira, ali ni da kaže za koga će navijati.

Ovo je ‘fajnal for’… Sport i jeste tako interesantan zato što ovaj naš predvidljivi život čini nepredvidljivim. Ne bih da prognoziram.

Za koga ću navijati je moja stvar, ali navijam pre svega da glavni protagonisti budu igrači, a ne neki drugi akteri, da pobedi košarka i da ovo bude uspešna manifestacija. Bez obzira što je ona pravljena u iščekivanju da će Crvena zvezda učestvovati, a to iščekivanje je za neke iznevereno, Beograd je veoma značajan košarkaški centar i verujem da će turnir biti na nivou veličine koju zaslužuje i da ćemo tamo gledati vrhunsku košarku.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.