Utisci: L’Hospitalitet turnir i najbolji igrači

Košarkaši Real Madrida osvojili su turnir L’Hospitalite pobedom nad velikim rivalom Barselonom u finalnom meču 50-48 i na taj način sebi obezbedili mesto u Berlinu na završnom turniru juniorske Evrolige.

adidasngt.com photo: Paco Largo

adidasngt.com
photo: Paco Largo

Na ovom Adidas Next Generation Tournament-u , individualno, veliku pažnju su privukli Isak Bonga koji je nastupao za Brose, Zosman iz Makabija, Dos Anjos iz Reala kao i Dino Radončić, a i određena druga imena su napravila bljesak.

Igrač koji je svojim fizikalijama, kretanjem i osobinama na terenu privukao izuzetnu pažnju je Isak Bonga (199cm, 1999, Brose).

 

Bonga je odigrao dobar turnir a statistički je doprinosio sa 12.3 poena (16/32 za 2, 14/17 za 1, 1/3 za 3), 7.8 skokova, 2.5 asistencije i 6!!!izgubljenih lopti u proseku.

Bonga je veliki atletski potencijal, ume da šutira ali su nedostaci u njegovoj igri vidljivi – gubi ogroman broj lopti, posebno na jaču odbranu (protiv Barselone 10, protiv Reala 8). Bitna napomena je i da Bonga ne trenira sa svojim saigračima sa ANGT već u drugom klubu, a za Brose je samo odigrao ANGT.

Bonga ima odlične dimenzije, dobru koordinaciju i odlično kretanja (lebdi po terenu), ali mora raditi na taktičkim i tehničkim aspektima igre: kontroli lopte, čitanju odbrane, šutu iz naskoka, šutu za 3 poena (eliminisanja loše rotacije lopte koja vuče u stranu). Posebnu pažnju na treningu Bonga bi trebalo da posveti ujednačavanju leve i desne ruke, odnosu radu na slabijoj levoj.

Zaključno, odličan ANGT za Bongu, verujem da je NBA skaute oduševio, ali mislim da mu nedostaje malo evropskog šmeka i vica da bi bio igrač koji ostavlja bez daha.

Arnoldas Kulboka (202cm, 1998, Brose)

Bongin saigrač na ANGT, izuzetan šuter, igrač sa lakoćom pokreta. Na L’Hospitalitet turniru je beležio 14.8 poena uz solidne procente šuta (45.5 za 2, 83.3 za 1 i 34.8 za 3). Beležio je i 5 skokova i 1.5 asistenciju prosečno.

 

Kulboka je igrač dobrog atletskog potencijala (širina ramena, visina, još uvek mršav) sa odličnim radom nogu u ofanzivnom delu terena, dok u defanzivi i dalje ima kašnjenja i slabiju kretnju. Takođe, defanzivno mu nedostaje čvrstine i čitanja poteza protivnika, pa često ispada iz “ritma”. Na ovom turniru nije pokazao kreatorske sposobnosti, a iako će u seniorskoj košarci verovatno pokrivati poziciju krila trebalo bi da intenzivno radi na tom segmentu svoje igre, ukoliko želi da svoj talenat iskoristi do maksimuma. Posebna zamerka odnosila bi se na često pogrešan izbor sledećeg poteza.

Dino Radončić (202cm, 1999, Real)

Dino Radončić je odigrao impozantan finalni meč na ovom turniru i pobedi nad Barselonom doprineo sa 16 poena, 4 skoka i 2 asistencije, dok je jedina zamerka na partiju u finalu bio broj izgubljenih lopti (6).

 

Radončić se na ovom turniru poprilično mučio u igri, i subjektivni utisak je da sam očekivao više od njega. 10.4 poena, 5.6 skokova i 3.2 asistencije u proseku nisu slabo dostignuće, međutim na meni nije ostavio najbolji utisak Dinov odnos prema lopti, kao i loša šuterska izdanja za 3 (4/17) i sa linije bacanja 4/11.

Nesporno, Dino je jedan od retkih all round igrača, a moguće i jedini takav na ovom ANGT turniru. Poseduje veliki atletski potencijal, dobro razume igru i igra solidnu odbranu, međutim za seniorsku konkurenciju i iskorišćavanje potencijala biće potrebno dosta rada na šutu, kretnjama i kontroli tela.

Jovel Zosman (197cm, 1998, Makabi)

Mišljenja su da je Jovel najkompletniji igrač na ovom ANGT turniru, i ja se slažem sa njima. Zosmanov potencijal je jasan, ali kvalitet i zrelost koju već donosi su nešto posebno. Prava je šteta što u seniorskom timu Makabija ne dobija veću šansu, jer Makabi igra očajnu sezonu i definitivno ima prostora i za Zosmana.

 

Na ovom turniru Jovel je beležio 18 poena, 7.5 skokova, 2.8 asistencija, 5.3 !!!ukradenih lopti, uz 5 izgubljenih lopti prosečno.

Zosmana odlikuju dobre fizikalije, dobar šut, odličan voljni momenat u odbrani, a mogao bi poraditi na pregledu igre, pravovremenom pasu i većoj hrabrosti za ulazak u tuču, u gužvu, prodorom.

Felipe dos Anjos (218cm, 1998, Real)

Čudo iz Brazila, ili Felipe dos Anjos. 218 cm visoki brazilski centar koji je proglašen i za MVP turnira.

Dos Anjos je dobar skakač, dobar bloker, poseduje i pokretljivost (još uvek ne idealnu) i oseća igru. Protiv svojih dosta nižih čuvara jasno zna koje su mu prednosti i uspešno ih koristi. Za 2 poena je šutirao 76.9% (20/26) na celom turniru što pokazuje da ne forsira igru u napadu, iako bi imao prostora.

 

Felipe ima problema sa zagrađivanjem, kao i sa igračima koji imaju nisko težište i veliku snagu. Iz tih razloga je odigrao slabiji meč u finalu protiv Barselone, dok je dobre centarske potencijale Brosea nadigrao.

Dos Anjos mora posvetiti ozbiljan rad na eksplozivnosti i preciznosti bočnih kretnji, kao i na obogaćivanju poteza koje poseduje na niskom postu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.