Predstavljanje evroligaša: Unikaha

Može li Đoan Plaza do najvećeg uspeha u karijeri ove sezone?

Foto: EuroLeague

ISTORIJA

Unikaha je osnovana 1992. godine, nakon fuzije dva kluba iz Malage, “CB Caja de Roja” i “CB Maristas”. Svoj prvi evropski trofej, Kup Radivoja Koraća, su osvojili u sezoni 2000/01, kada su u finalu pobedili ekipu Hemofarma.  Svoj prvi domaći trofej su osvojili u sezoni 2004/05, a već sledeću sezonu su podigli trofej ACB lige, kada su u finalu dobili ekipu Tau Keramike. Ekipa Unikahe je 15 godina zaredom bila učesnik Evrolige, od sezone 2000/01 sve do 2015/16. Preko leta su izgubili “A” licencu, i tako su, za prvi put igrali Evrokup u sezoni 2016/17. Tako je i došao drugi Evropski trofej, kada su pobedili ekipu Valensije u finalu Evrokupa.

euroleague.net

PRETHODNA SEZONA

Prethodna sezona se može nazvati uspešnom, nakon što su, kao što je gore navedeno, osvojili Evrokup. U finalnoj seriji su bili bolji od Valensije sa 2-1, i preokrenuli dvocifrenu prednost na početku četvrte četvrtine. U Španskom kupu su ispali u polufinalu od Barselone, a u plejofu Španske ACB lige su takođe ispali u polufinalu, ovog puta od Madridskog Reala.

ROSTER

Žoan Plaza je uglavnom zadržao okosnicu tima, ali su bile i neke promene.

Ekipu su napustili:

Kyle Fogg, Jamar Smith, Oliver Lafayette i Alen Omić.

Ekipi se pridružili:

Dragan Milosavljević, Giorgi Shermadini, James Augustine, Ray McCallum i Sasu Salin. Po pozcijama bi to trebalo izgledati ovako:

5: Giorgi Shermadini, James Augustine, Dejan Musli, Viny Okouo

4: Carlos Suarez, Jeff Brooks

3: Dani Diez, Adam Waczyński

2: Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Sasu Salin

1: Ray McCallum, Alberto Diaz, Morayo Soluade

Foto: EuroLeague

TRENER

Đoan Plaza je rođen 26. decembra 1963. godine u Barseloni. Svoju trenersku karijeru je počeo kao asistent u Hoventudu, gde je radio od 2000. do 2005. godine. Karijeru je nastavio kao asistent u Realu iz Madrida, u sezoni 2005/6, da bi od sledeće sezone, pa sve do 2008/09 bio preuzeo ulogu glavnog trenera isoimenog kluba. Tri sezone je bio trener tadašnjeg Kahasola, od 2009. do 2013. godine. Jednu godinu je bio na klupi Žalgirisa, da bi od 2013. postao glavni trener Unikahe iz Malage. U svojoj karijeri je osvojio jednu ACB ligu i ULEB kup kao trener Reala, litvansko prvenstvo i kup na klupi Žalgirisa, a tek prošle sezone je osvojio svoj prvi trofej kao glavni trener Unikahe, a to je Evrokup. Od individualnih nagrada, Plaza je osvojio nagradu za najboljeg trenera, po izboru trenera iz ACB lige 2007. godine, a sledeću sezonu je osvojio i nagradu za najboljeg trenera regularne sezone u ACB Ligi.

AMBICIJE

Unikaha uvek napada trofeje, ali ove sezone zbog konkurencije domaćem prvenstvu i u Evrolige, trofej je nerealan za ovu ekipu.

Foto: EuroLeague

Leave a Reply

Your email address will not be published.