Analiza: Šta može Zvezda protiv Kralja?

Crvena Zvezda igra utakmicu od velikog značaja za dalji plasman u Evroligi protiv Real Madrida. Pritisak je prisutan na obe strane, još više na Kraljevskom klubu nego na Crveno-Belima zbog loših rezultata u grupi A elitnog takmičenja.

Pritisak odnosno kvaliteti igrača da zablistaju pod tenzijom u ovakvim mečevima značajno dolaze do izražaja. Real Madrid je uprkos veoma moćnom sastavu priteran u ćošak sa rezultatima ispod očekivanja u EL, dok se Crveno-Beli bore za dah nakon poraza u Francuskoj u meču gde ni velika prednost nije bila dovoljna.

I pre nekoliko dana bilo je jasno da ova utakmica može biti od hamletovskog značaja za oba tima, a od večeras i pobede Bajerna u Moskvi ona to i definitivno postaje. Bajern je učinio neočekivano i relativno lako je savladao Himki, a sada je loptica prebačena u dvorište sutrašnjih rivala.

Velika “sreća” za oba tima je što drugi favorit Fenerbahče nije posustao protiv Strazbura i učinio situaciju u grupi gotovo neizdrživom za sastav koji sutra izgubi.

Ukoliko se analiziraju pojedinačno kvaliteti igrača Crvene Zvezde i Reala, jasno je da se ne bi daleko stiglo i da Kraljevski klub poseduje prednost na gotovo svakoj poziciji. Međutim, šampion Evrope iz prošle sezone često “kleca” u ovoj, a upravo protagonisti titule znaju “najstrašnije” da zakažu.

rtvbn.com

rtvbn.com

U čemu Zvezda može tražiti svoju šansu?

Najpre u Pioniru koji joj kao hala daleko više leži od Arene zbog mnogo razloga. Možda najznačajniji je efekat grotla koji pun Pionir stvara kod protivničkih igrača, a daje neizmeran vetar u leđa domaćima. Svakako, u modernoj košarci se sve više polemiše o stvarnom uticaju atmosfere na konačan rezultat, ali ovu posebnost koju Beograd ima moramo u svakoj analizi naglasiti.

Iz strogo košarkaškog ugla se postavlja pitanje u kojim okolnostima Real Madrid igra loše (jedva pobeđuje) ili gubi u ovoj sezoni. Analizom poraza Madriđana zaključili smo sledeće pravilnosti:

  1. Madriđani po pravilu gube kada je protok lopte u napadu protivnika na visokom nivou što rezultira osetnom prednošću u broju asistencija. Tada prednosti koje Real ostvari u manjem broju izgubljenih lopti ili većem broju skokova ne dolaze toliko do izražaja.
  2. Ukoliko Serhio Rodrigez odigra daleko slabiji meč od svog standarda, Real teško igra. U tim slučajevima ni bljesak Ljulja niti Rudija ne donosi prevagu.
  3. Real Madrid očajno brani ofanzivni skok u većini susreta u sezoni. Ukoliko protivnik pokaže agresivnost u ovom segmentu ekipa trenera Lasa gubi konce meča.

U analizi igre Creven Zvezde primetno je da Crveno-Beli daleko kvalitetnije partije pružaju kada se popuste strogi sistemi trenera Radonjića odnosno kada pravi igrači dobiju značajnu slobodu u igri. Tu pre svih mislimo na Kvinsija Milera koji sutra mora da odigra izvanrednu partiju da bi Zvezda došla u priliku da slavi trijumf. U Francuskoj je Miler sjajno otvorio susret, ali je posle stao,a to sutra neće dati rezultat.

U Crvenoj Zvezdi za konačan ishod sutrašnjeg duela ogromnu odgovornost nose Stefan Jović, kao i centri Cirbes i Štimac jer Real Madrid izgleda prilično tanko na poziciji 5. Ispravna saradnja plejmejkera Jovića i centara Zvezde može dati željeni rezultat u napadu, dok u odbrani Štimac (i Cirbes u manjoj meri) mora pronaći način da u branjenju pika “ne ispada kao iz voza”, jer će to kvalitetni Ajon nemilice rešavati.

Rajan Tompson ukoliko ne pronađe svoj šut čim dobije priliku na parketu, mora biti često menjan jer ovakvi mečevi ne trpe šut za 2 1/5 ili 0/4 za 3 poena, kao ni igrače koji nakon ekstra pasa izbegavaju preuzimanje odgovornosti. Odbrana ekipa najvišeg kvaliteta “puca” eventualno jednom u toku napada od 24 sekunde i ta situacija mora biti u visokom procentu kažnjavana.

Pred Crvenom Zvezdom je težak zadatak, kao i pred gostima iz Madrida. Sutrašnji meč će pokazati kakav je mentalni sklop obe ekipe, kako koji igrač reaguje na pritisak i da li je kvalitet igrača iz Madrida ipak presudan ili će ulogu igrati i borbenost domaćih košarkaša.

Ostaje samo da uživamo u susretu i da gledamo dobru košarku!

Leave a Reply

Your email address will not be published.