Skromni Radičević u pobjedi Gran Kanarije

U uvodnom meču desetog kola Euorlige Darušafaka je dočekala Gran Kanariju.

Foto:Euroleague

Utakmicu je otvorio svojim poenima tursko krilo Berk Demir. Velik problem je svojoj ekipi napravio Majkl Erik sa dva brza faula na samom početku utakmice. Njegova izmjena, Emirdžan Košut je sjajno počeo, te za nešto više od četiri minute je ubacio 6 poena. U timu Gran Kanarije su se najviše istakli njeni centri Balvin i Paščeniks sa dobrim defanzivnim rolama i poenima u napadu. Pred kraj prve četvrtine je Darušafaka otišla na +9 preko Kida i Mekaluma, ali je Erikson vezao sedam poena i vratio Gran Kanariju u igru. Ni u drugoj četvrtini nisu spuštale tempo ekipe, mada je ekipa Darušafake održavala prednost ponajviše zahvaljujući drugom napadu, odnosno ofanzivnom skoku. Drugu četvrtinu su najviše obilježile trojke Eriksona i Diblera sa loga pri isteku napada. Pored dobrog napada, ekipa Darušafake je igrala i jaku i tvrdu odbranu koja je tjerala protivnike na puno izgubljenih lopti. Na kraju poluvremena je Darušafaka ušla u seriju i otišla na +10. Prvo poluvrijeme je završeno prednošću Darušafake 44:34.

Drugo poluvrijeme je bolje otvorila Gran Kanarija serijom 6:0, ali se ekipa Darušafake sabrala i brzo vratila prednost na +10 i igrala je dobro u odbrani, a i u napadu su izmišljali poene Mekalum i Dibler. Problem u igri je nastao kada su oni izašli iz igre i tu počinje loš period od skoro četiri minute u kojima nisu postigli poene košarkaši Darušafake. Gran Kanarija je izgledala mnogo bolje i sabranije u drugom poluvremenu i koristili su faulove suparničkih centara, te su spuštali loptu Paščeniksu koji je koristio svaku prednost koju je mogao dobiti. Erikson je nastavio sa dobrom predstavom iz prvog poluvremena i uz pomoć ekipe smanjio prednost, te na kraju četvrtine je i Gran Kanarija i povela, trojkom Eriksona u zadnjoj sekundi. Četvrta četvrtina nam je donijela mnogo smjenjivanja u vodstvu i serijama ekipa. Darušafaka je izgledala kao da je u potpunosti zaboravila treću četvrtinu i izgledalo je kao će prelomiti utakmicu u svoju korist, ali se pitalo nešto i košarkaše Gran Kanarije koji su igrali odličnu odbranu i nisu dopustili ni poena protivnicima 5 minuta i otišli su na +8 tri minute do kraja utakmice. Stroberi koji se nije vidio većim tokom utakmice se pojavio sa 5 vezanih poena u posljednjoj četvrtini. Kartal Ozmizrak je probao vratiti ekipu Darušafake sa 4 poena. Na dvije minute do kraja obje ekipe ekipe su pravile greške na grešku, ali je Gran Kanarija bila spretnija i slavila 71:75.

Najbolji u ekipi Gran Kanarije je bio Erikson sa 23 poena, a pratio ga je Paščeniks sa 17 poena i 8 skokova. Nikola Radičević je za 21 minutu provedenu na terenu postigao tri poena i tome dodao jednu asistenciju. l U redovima Darušafake se jedini izdvajao Rej Mekalum sa 13 poena.

Gran Kanarija je upisala treću pobjedu i na omjeru su 3:7, a Darušafaka je i dalje na jednoj pobjedi i devet poraza.

Leave a Reply

Your email address will not be published.