Real poslije velikog prekoreta do pobjede nad Micićevim Efesom

Anadolu Efes je u svojoj Sinan Erdem areni dočekao Real Madrid.

Foto:Euroleague

Utakmicu su obje ekipe dobro otvorile, u brzom ritmu i sa puno pogođenih šuteva. Za Efes je dobro startao Tibor Plajs sa 7 poena, a za Real su odlično započeli Rendolf i povratnik Ljulj. Ljuljov doprinos kako poenima, tako i liderstvom na terenu je falio u prethodne tri utakmice Realu. Vasa Micić se probudio u drugom dijelu prve četvrtine, te sa par asistencija i dva teška pogođena šuta je uzdrmao Real. Prva četvrtina je završena neriješenim rezultatom 23:23.

Drugu četvrtinu je otvorio Brok Motum sa floaterom za prednost Efesa. Ubrzo su im uzvratili Kerol koji je divnom asistencijom našao Ajona. Kerol je još jednom pokazao kolika je opasnost, pogođenom trojkom i samom pojavom na terenu, jer je ekipa Efesa toliko obraćala pažnju na njega da je Ajon sve svoje poene u drugoj četvrtini postigao tako što je stajao sam pod košem i pospremao pasove koji su mu dolazili kao na pladnju. Kampaco nije učinio baš najveću uslugu svojoj ekipi jer je napravio faul na Larkinu koji šutirao za tri poena, te onda i zaradio tehničku. Moerman je zapalio dvoranu svojim trojkama, te donio Efesu prednost na poluvremenu rezultatom 52:45.

Treću četvrtinu je dobro otvorio Džef Tejlor sa brzih pet poena, a sudije su progledale kroz prste Serhiu Ljulju za nesportsku, jer je jednu već zaradio u prvom poluvremenu. Centralni pick&roll je često prolazio Ljulju i Tavarešu, ali košarkaši nisu dopuštali da prođu ti poeni neodgovoreno, pa su se revanširali preko Larkina i Plajsa. Real je ušao u kontraritam i redali su grešku na grešku, košarkaši Efesa su sve to koristili i otišli su na +15. Četvrtina je završena sa prednošću Efesa 74:60.

Posljednju četvrtinu je otvorio trojkom Kampaco, a poslije toga je uslijedio i pogodak Gabrijela Deka uz faul Danstona. Real je nastavio sa dobrom igrom. Fakundo Kampaco je pogotovo razigravao saigrače i doveo u dobru situaciju Real. Efesovi igrači su pokazali da još uvijek nisu dorasli Realu, to su dokazivali izgubljenim loptama i promašenim šutevima koje su u prethodne tri četvrtine pogađali. Ljulj je završio posao za Real pogođenim slobodnim bacanjima nakon lošeg faula Plajsa. Micić je promašio šut za pobjedu i utakmica je završena rezultatom 82:84 u korist Reala.

Najbolji pojedinac u dresu Reala je bio Gustavo Ajon koji je upisao 20 poena i 11 skokova za 22 minute, pratio ga je Ljulj sa 12 i Tompkins sa 10 poena. U dresu Efesa Moerman je upisao 19 poena i 10 skokova, a Micić je dodao 15 poena i 8 asistencija.

Real je tako prekinuo niz od 2 poraza u Euroligi i sada su na omjeru 9-2, a Efes poslije ovog poraza je na omjeru 8-3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.