Rajs u Barseloni

Barselona je juče ozvaničila potpisivanje ugovora na dve godine sa bivšim igračem Himkija Tajrisom Rajsom.

Rajs (185cm, 29 godina) dolazi posle odlične sezone u Himkiju (više za njega nego za Himki) u kojoj se predstavio kao jedan od najboljih igrača na spoljnim pozicijama. Barcokas je dovođenjem Rajsa osvežio krv rostera Barselone, ubacivši eksplozivnog Amerikanca u grupu sa igračima poput Navara, Aroja, Ribasa, Perperoglua.

Ne može se reći da je Barseloninu igru odlikovao nedostatak atleticizma, ali se sa Rajsom  prelazi na novu dimenziju. Vrlo moćan u prodoru i u igri 1 na 1 Rajs ima istančan osećaj da prepozna trenutak slabosti u odbrani rivala, silovito se sruči ka košu i ostavi čuvare za sobom već na prvom koraku.

Lokomotiva je pod Barcokasom često dobijala oblik “run and gun” ekipe, opasne iz tranzicije, pa je moguće da će ovakav način igre pokušati da primeni i u Barseloni. Rajs bi u takvoj igri mogao da dobije ulogu sličnu sjajnom Dilejniju, koji je bio predvodnik Lokomotivinog ofanzivnog učinka.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Barselona u trenutnom rosteru ima odlične šutere za tri poena, zanimljivo za posmatranje će biti koliko će prostora Rajs dobiti na tom polju. On je u Himkiju, zajedno sa Švedom, bio vlasnik lopte i imao je veliku slobodu da odlučuje kako će je upotrebiti. Kada strogo govorimo o procentima Rajs sa 30.8% uspešnosti za tri poena prethodne sezone u Evroligi ne spada u sam vrh šutera.

Međutim u njegov skorerski potencijal se sa prosečnih 12.4 poena po utakmici ne može sumnjati. Rajs pogađa i promašuje u serijama, kada ga krene postaje neprijatno nezaustavljiv u zasipanju koša protivnika. Još bitnije je da ti koševi često dolaze u prelomnim trenucima, pa rival  ostane u minusu iz koga  se teško vraća. Iako mu je direktan napad na koš često primarna odluka, Rajs je prethodne sezone imao vrlo uspešnu saradnju sa visokim igračima Himkija iz pik end rola, beležeći u proseku 6.1 asistenciju po meču.

Agresivan je i u odbrani, pa se sa ukupno 28 ukradenih lopti našao na 16. mestu Evrolige u sezoni 2015/2016. Ono što bi trebalo da popravi je broj izgubljenih lopti (3 po meču), mada će to zavisiti od uloge koju će mu dati i načina igre koju će forsirati Barcokas. Dovoljno je reći da se Lokomotiva pretodne sezone nalazila na vrhu liste Evrolige po ukupnom broju izgubljenih lopti.

Ono što je možda i najbitnije za Barselonu je što Rajs ima iskustvo osvajanja Evrolige sa Makabijem 2013/14 i Evrokupa sa Himkijem 2014/15, pokupivši usput i individualna priznanja. Upravo to treba timu koji od 2009/10, kada je osvojio Evroligu, nije uspeo da dogura do finala, iako se konstantno nalazi u vrhu evropske košarke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.