Predstavljanje evroligaša: Barselona

Nakon par godina patnje, vreme je za malo radosti u Barseloni. Optimistični su u Blaugrani pred početak sezone u koju ulaze sa novim igračim i novim trenerom, što se kaže sa novim krznom.

ISTORIJA

Barselona je jedan od najuspešnijih španskih klubova, kako na domaćoj, tako i na evro sceni. Za svoju istoriju, dugu 91 godinu,  osvojili su 23 nacionalna kupa, 18 titula šampiona Španije, 6 Superkupova, po 2 puta su osvajali Kup Rejmonda Saporte, Kup Radivoja Koraća i Evroligu, a jednom su osvojili i internacionalni kup. Kroz njihovu bogatu istoriju prodefilovalo je mnoštvo velikih trenera, poput Ranka Žeravice, Alehandra Garsije Renesesa, popularnog Aita, zatim Božidara Maljkovića, Duška Ivanovića, Svetislava Pešića, pa i Ćavija Paskvala. Od igrača, bila su imena poput Huan Antonija San Epifanija, Roberta Duenjasa, Ronija Sejkalija, Ignacija Solozabala, Andresa Himeneza, Dejana Bodiroge, Aleksandra Saše Djordjevića, Huana Karlosa Navara, Pau Gasola, Djanluke Bazilea, Rikija Rubija i zaista mnogih drugih velikana evropske košarke. Iz upotrebe su povukli četiri dresa, dres sa brojem 4 koji je nosio Andres Himenez, zatim Solozabalovu sedmicu, Duenjasovu dvanaesticu kao i „Epijevu“ petnaesticu. Verovatno je sledeći na redu Navaro i njegov broj 11, ali bolje da ne skačemo sa prognozama.  Kao što je poznato, Barselona nastupa u popularnoj „Blaugrani“ i već godinama se rezultatski muči, a da li novi trener i novi igrači mogu napokon da usreće navijače nam ostaje da ispratimo u nadolazećoj sezoni.

blaugranas.com

PRETHODNA SEZONA

Nakon belih marama u Blaugrani je bilo više nego jasno da će trofejni stručnjak i učenik Duška Ivanovića (upravo njega je nasledio) napustiti Barselonu i bilo je pitanje ko će biti „spasilac“. Uprava je videla Jorgosa Barcokasa i upravo njemu poverila kormilo slavnog španskog tima. Nošen brojnim uspesima u trenerskoj karijeri, Barcokas je postavio visok cilj sebi po dolasku u Barsu. Medjutim, kako stvari obično bivaju – želje su jedno, a mogućnosti nešto sasvim drugo. Barsa je potrošila ogroman novac na dovodjenje Viktora Klavera, Tajrisa Rajsa, Vitora Faveranija, Aleksa Renfroa, Ksavijera Munforda, ali je ekipa igrala prilično slabo i to se pripisivalo povredama i nesnalaženju Jorgosa Barcokasa. Ostao je utisak da je Barsa navikla da ima visoke plejmejkere sa dobrim pregledom igre koje takodje krasi nesebičnost, a sada je igru organizovao omaleni skorer, Tajris Rajs i to se nije najbolje završilo po njih. U ligi je Barselona završila na poziciji šest, što je okarakterisano kao katastrofa, pogotovo nakon što su u doigravanju počišćeni od strane Valensije, serija u kojoj je jedino treća utakmica završena jednocifrenom razlikom. Što se tiče Evrolige, Barsa ni tu nije briljirala. Nakon povrede Ribasa, rezultati su dramatično pali, a tim završava sezonu na 11.poziciji sa svega 12 pobeda i 18 poraza. Jasno je da je prethodna sezona za zaborav, navijači se nadaju da će ova nova biti znatno uspešnija.

Foto: Pinterest

ROSTER

Roster Barselone je prilično interesantan ove sezone, kao i svake prethodne. Medjutim, čelni ljudi Barse su otpustili Tajrisa Rajsa, saradnja je završena i sa Munfordom, Faveranijem, Renfroom, Perperogluom, Doelmanom, kao i Bredom Olesonom, dok su na Blaugranu stigli Kevin Serafan, Adam Hanga, Toma Ertel, Filip Presi, Pjer Oriola, Rakim Sanders i Adrian Moerman. Roster deluje prilično dobro, ekipa izgleda stabilno i može da se nada boljim rezultatima nego u sezoni ranije. Što se prevashodno misli na domaće prvenstvo, ali i na Evroligu, gde je plasman medju osam najboljih prioritet ovom španskom predstavniku koji bi po pozicijama trebalo da izgleda ovako:

5: Ante Tomić, Kevin Serafan
4: Pjer Oriola, Adrian Moerman, Viktor Klaver
3: Adam Hanga, Rakim Sanders, Mark Garsija, Saša Vezenkov
2: Peteri Koponen, Pau Ribas, Huan Karlos Navaro
1: Toma Ertel, Fil Presi

TRENER

Kao što sam već napomenuo, nakon očajne sezone Jorgos Barcokas je završio svoje u Blaugrani, pa je na njegovo mesto doveden Sito Alonso, koji je karijeru počeo davne 1999.godine u Monsonu, a svoje ime gradio kroz mladu reprezentaciju Španije, Huventud, Gipuskou, Bilbao i naravno Baskoniju. Nakon što je ispao u doigravanu od Valensije, uprava Baskonije mu je uručila otkaz, a nakon toga je Sito Alonso poptisao dvogodišnji ugovor sa Barselonom. Ono što je nekako pratilo Alonsa kroz karijeru su taktička nadmudrivanja i defanzivnih zamki (nešto poput Baskonijine zone 1-3-1).

 

Foto: BetonBasket

AMBICIJE

Barselona je veliki klub, samim tim imaju i dosta velike ambicije. Očekivanja publike, ali i uprave su da se Barselona vrati na vrh španske i evropske košarke, a s obzirom na to koliko se ulaže i kakvi se treneri dovode, prilično je jasno šta se cilja. Pred Sitom Alonsom i njegovim izabranicima je novi ispit, verovatno i najteži u dosadašnjoj karijeri, ukoliko „prežive“ ovu prvu sezonu, velike i lepe stvari su pred velikanom iz Blaugrane.

Leave a Reply

Your email address will not be published.