Predstavljanje evroligaša: Bamberg

Prva na redu ekipa koju predstavljamo je šampion Nemačke, Broze iz Bamberga.

Foto: BasketWallpapers

ISTORIJA

Košarkaški klub Bamberg osnovan je davne 1955. godine, a naziv Broze nosi od 2006. godine. Prvi trofej osvojen je 1992. godine kada su trijumfovali u kupu međutim, na šampionski naslov čekalo se jako dugo. U sezoni 2004/2005 Bamberg prvi put u svojoj istoriji postaje prvak Nemačke. Nakon toga tim preuzima primat u državi i u periodu od 2005. do 2017. osvajaju još osam šampionskih titula, četiri kupa kao i pet superkupova Nemačke. U Evroligi su debitovali 2005. godine i uspeli su da prođu u top16 fazu takmičenja, međutim tamo nisu ostvarili niti jedan trijumf. Na sledeći plasman među 16 najboljih ekipa Starog Kontinenta su čekali 7 godina, ali ni u novom formatu nisu slavili ni nakon 14 odigranih utakmica. Dolaskom Andree Trinkijerija na klupu kluba iz Bamberga, prethodne dve takmičarske godine su bile jedno od ugodnijih iznenađenje ovog takmičenja i nikome nije bilo lako da odnese bodove iz Nemačke.

PRETHODNA SEZONA

U sezoni 2016/17 ekipa Bamberga u Evroligi zabeležila je skor od deset pobeda i dvadeset poraza. Učinak dovoljan tek za trinaesto mesto na tabeli. Takav rezultat ne može se svrstati u neuspeh, pogotovo nakon izmenjenog formata takmičenja. Međutim ako se uzme u obzir činjenica da su prethodne sezone u top 16 fazi imali skor od sedam pobeda i isto toliko poraza, te da im je četvrtfinale izmaklo samo zbog lošijeg međusobnog skora sa ekipama Reala i Himkija, svakako ne može biti svrstan ni u uspeh. Uprkos nešto slabijem plasmanu, Bamberg je zadržao reputaciju tima kojeg nije nimalo lako pobediti, pogotovo u “Brose areni” gde svoje utakmice igraju kao domaćini. Porazi na jednu loptu od Fenerbahčea, Panatanaikosa, Darušafake, C.Zvezde, CSKA i Reala, uticali su na to da četvrtfinalna faza ostane izvan njihovog domašaja. Kada je domaći šampionat u pitanju, Broze se prošetao do naslova. Titula je osvojena uz samo jedan poraz i to u četvrtfinalnom duelu. Redom su padali Bon, Bajern Minhen i Oldenburg.

Foto: InTranken

ROSTER

Kao i mnogi timovi, sastav ekipe Bamberga izgledaće dosta izmenjeno ove sezone. Trend odlaska igrača iz Evrope u SAD nije zaobišao ni šampiona Nemačke. Možda i najbolji igrač iz prošle sezone Darius Miler, karijeru će nastaviti u Nju Orleansu, Daniel Tais u Bostonu, dok će Džamil Vilson nastupati za Kliperse. Kada na sve to dodamo odlaske Fabijana Kozera(Real Madrid), Janisa Strelnieksa(Olimpijakos), Nikolo Melija(Fenerbahče), Džerela MekNila(Strazbur), onda je jasno da je Broze jedan od onih timova koji su pretrpeli velike gubitke ovoga leta. Ekipu su još napustili Leon Kratzer(Vuerzburg) kao i Kulboka Arnolds(Betland).Odlaske igrča koji su činili jezgro pokusaće sa nadomeste iskusni plej Daniel Heket, Brajs Tejlor, Rubit Augustin, Kvinsi Miler, Riki Hikmen, kao i naš Luka Mitrović. Ako na sve to dodamo igrače koji su ostali uz ekipu, roster za sezonu pred nama izgledaće ovako :

5: Leon Radoševic, Augustin Rubit

4: Luka Mitrović, Kvinsi Miler

3: Elias Haris, Patrik Hekmen

2: Riki Hikman, Brajs Tejlor, Luka Štajger

1: Daniel Heket, Nikolaos Zizis, Maodo Lo, Aleksej Nikolić

Foto: EuroLeague

O TRENERU

Svako ko istinski voli košarku, ne može ostati ravnodušan na trenera kao što je Andrea Trinkijeri. Čovek koji u nekim momentima izgleda kao da će sam uleteti u teren, izuzetan motivator i jako energičan stručnjak. Rođen je 6. avgusta 1968. godine u Milanu gde je i započeo trenersku karijeru kao pomoćnik u Olimpiji u periodu od 1998. do 2004.godine Nakon toga dobija mesto prvog trenera u ekipi Vanoli Basket koju je uspeo iz treće lige da dovede do drugog ranga takmičenja. U sezoni 2008-09 postaje trener Verolija sa kojim uspeva da osvoji titulu u italijanskoj drugoj diviziji te postaje proglašen za trenera godine. Takav uspeh nije ostao nezapažen pa je sledeća stanica bila Kantu, sa kojom uzima Superkup i biva čak dva puta proglašen za trenra godine 2010. i 2011. godine. Pre nego što je preuzeo Bamberg trenirao je još Uniks iz Kazanja. Sa Brozeom je osvojio tri titule šampiona države(2015-2017. godine). Treba napomenuti da je radio i kao selektor nacionalnog tima Grčke.

AMBICIJE

Svakako da su ambicije Bamberga ulazak u top osam, a koliko je to realno na osnovu odlazaka nekih bitnih igrača iz tima videćemo. Stiče se utisak da je stručni štab uprkos prethodno pomenutih odlazaka uspeo da sastavi ekipu koja bar na papiru izgleda da nikom neće olako prepustiti bodove. Ako na sve to dodamo ambicioznog i energičnog Trinkijerija, Bamberg će i ove sezone biti sinonim za atraktivnu košarku, pa svakako i najvećim timovima neće biti prijatno na gostovanju u Nemačkoj.

Foto: TelekomBasketball

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.