Poslije produžetaka Barselona slavila u Kaunasu

U okviru sedmog kola Eurolige, Žalgiris je dočekao Barselonu u svojoj Žalgirio areni. 

Foto:Euroleague

Od početka utakmice Barselona je nametnula ritam utakmice koji njoj odgovara i odmah stekla prednost koja je  išla i do +9 u prvoj četvrtini. Ante Tomić je pogađao sa bloka, a Hanga i Kjurik iza linije 6.75. Za Žalgiris je dobro krenuo Dejvis, a pred kraj četvrtine je nastavio Tomas Volkap koji je vezao 6 poena i smanjio prednost Barselone na 18:23 na kraju četvrtine. Poslije kratkog odmora ekipe su dosta sporo ušle u drugu četvrtinu i nakon 2 minute niko nije postigao ni poen, ali post je prekinuo Jaka Blažić trojkom sa 45 stepeni, Jankunas je uzvratio šutem sa poludistance. Zadnjih 5 minuta su ekipe uključile malo mašine i počele pogađati šuteve za 3 poena, pogotovo je tu briljirao Kjurik koji je poluvrijeme završio sa 12 poena. Barselona je na poluvrijeme otišla sa prednošću 34:39.

Barselona je preko nestvarnog Kjurika i Ante Tomića još jednom dobro započela četvrtinu, ali kako je to bivalo i ranije žilvai Žalgiris se vratio preko Nejta Voltersa i Kavaliuskasa. Četvrtinu je obilježio presiječen pas i polaganje plus bacanje Hange. Treća kao i ostale četvrtine nijd bila pretjerano efikasna, te smo samo na momente mogli uživati u košarci. Previše faulova, sjeckanja igre i promašenih otvorenih šuteva. Barselona je ušla sa vodstvom 50:60 u zadnju četvrtinu. Barselona je nastavila tamo gdje je stala, te nije dala mogućnost povratka košarkašima Žalgirisa sve do zadnje 3 minute kada su isti preko Dejvisa, Voltersa i Vajta vratili u utakmicu i odveli je u produžetke, iako su imali čak i šut za pobjedu koji je Brendon Dejvis promašio. Na kraju regularnog dijela rezultat je glasio 76:76.

Produžetke je bolje otvorila Barselona te se preko Pangosa i Tomića odvojila na pet razlike. Nije se puno stvari dešavalo, odbrane su radile svoj posao, ali sve je bilo gotovo kada je Volters promašio šut na 10 sekundi do kraja, poslije kojeg Pengos hvata loptu poslije kojeg ga košarkaši Žalgirisa fauliraju i Barselona odnosi pobjedu iz Kaunasa rezultatom 83:88.

Najefikasniji u redovima Barselone je bio Kjurik sa 15 poena, a pratili su ga Tomić sa 14, te Ertel i Blažić sa po 11 poena. Za Žalgiris je najbolji bio Eron Vajt sa 21 poenom, a pratio ga je Volters sa 19.

Barselona je zabilježila i petu pobjedu zaredom, te je sad na omjeru 5:2, a Žalgiris je izgubio svoju četvrtu utakmicu na omjeru 3:4 su.

Leave a Reply

Your email address will not be published.