Pobjeda Panathanaikosa u vjecnom grckom derbiju

Vječiti grčki derbi su u OAKI odigrali Panataikos i Olimpijakos.

Foto:Euroleague

Utakmicu je odlično Nik Kalates sa brzih 5 poena, dok je na drugoj strani  pogodio dvije trojke Janis Tima. Neobično puno poena je postignuto u prvoj četvrtini, a obilježio je četvrtinu jednostavan ali prelijep ballfake Nika Kalatesa.Četvrtina je završila vodstvom prednošću Olimpijakosa 21:23.

Drugu četvrtinu i svoj prvi vječiti derbi će pamtiti Kit Lengford koji je šutao 1/6 iz igre i napravio 4 lične u prvom poluvremenu. Janis Tima je nastavio seriju i pogodio još dvije trojke u drugoj četvrtini. Olimpijakos je bio sjajan u napadu, pogotovo Tima i Printezis. Panatu su najviše ubili skok u napadu Olimpijakosa i loši procenti šuta iz igre. Na poluvrijeme se otišlo sa vodstvom Olimpijakosa 41:48.

Treću četvrtinu je obilježila bolja odbrana, pogotovo Panatanaikosa koji je deficit sa poluvremena vrlo brzo nadoknadio i preuzeo vodstvo zahvaljujući mnogim asistiranim poenima na utakmici, ponajviše Kalatesa za Antetokounmpa. Antetokounmpo je imao nevjerovatnu četvrtinu 6/6 je šutao iz igre, a Panata je išla i na +10. U zadnju četvrtinu se ušlo rezultatom 67:60.

Četvrta četvrtina je otvorena poenima Printezisa, ali mu je odmah uzvratio Joanis Papapetru svojim prvim pogotkom iz igre protiv svoje bivše ekipe. Printezis i Milutinov su pokušali vratiti Oli u igru, mada se na drugoj strani Lekavičius koji je posebno motivisan u derbijima sa Olimpijakosom trudio da razlike ostane ista. Košarkaši Panate su odlučili da uzvrate ofanzivnim skokovima, te je to pogotovo odgovaralo Gistu koji je imao jedno od ljepših zakucavanja kola, hvatajući loptu u zraku poslije promašaja Lekavičiusa i zakucavanja preko Papanikolaua i Printezisa. Utakmica je završena pobjedom Panathanaikosa 93:80.

Najbolji u redovima Panate je bio Kalates sa 14 poena i 7 asistencija, a kao prave ” mikrovalne” sa klupe imali Antetokounmpo sa 12 poena i Lekavičius sa 17 poena. Najbolji u redovima Olimpijakosa je bio Printezis sa 26 poena.

Panathanaikos je upisao četvrtu pobjedu uz dva poraza, a Olimpijakos je upisao i treći poraz i sada su na omjeru 3:3.

Leave a Reply

Your email address will not be published.