Poarier za pobjedu Baskonije

Makabi Tel Aviv je u svojoj Menori Mivtači areni dočekao Baskoniju u okviru dvanaestog kola Eurolige.

Foto:Euroleague

Utakmicu je otvorio Toko Šengelija koji je bio polovičan sa slobodnih bacanja. Makabi je ubrzo preko Kalojara i O’Brajanta preuzeo vodstvo, ali su se preko Dženinga i Vildoze vratili u utakmicu. Tome nije pomogla ni nesportska Vilbekina nad Šildsom. Prvu četvrtinu je obilježilo mnoštvo faulova i sjeckanja igre. Šengelia iako je promašio 3/5 slobodnih bacanja je postigao 8 poena. Drugu četvrtinu je mnogo bolje otvorio Makabi sa brzom serijom 13:0. Vilbekin, Rol i Kendrik Rej su sipali sa svih strana, ali su se Džening i Šengelia potrudili da Baskonija ostane u igri. Makabi je na poluvrijeme otišao sa prednošću od 5 razlike, vodili su rezultatom 41:36.

Drugo poluvrijeme je opet krenulo u korist Makabija, ponajviše zahvaljujući Vilbekinu koji je pogodio neke šuteve i razigravao Aleksa Tajusa, a i O’Brajant je imao dobru rolu u trećoj četvrtini. Makabi je održavao svoje vodstvo, ali se ni Baskonija predavala. Darun Hilijard i Vildoza su se razigrali u trećoj četvrtini i počeli pogađati šuteve sa svih strana. Makabo je imao prednost od 7 razlike, vodili su 61:54. Četvrtu četvrtinu su košarkaši Baskonie započeli dobro serijom 6:0, ali onda su stali i Vilbekin je to iskoristio te vratio prednost na +7. U nastavku utakmice Makabi je bio hendikepiran, jer su  O’Brajant i Tarik Blek zaradili po 5 ličnih. Met Džening koji se vratio poslije povrede lica koju je zaradio u trećoj četvrtini se vratio vidno ljut je pogodio dvije vezane trojke. Tajus je na dvije minute do kraja pogodio uz faul, poslije kojeg je slobodno bacanje pogodio. Da završnica bude neizvjesnija, pobrinuo se Šengelia koji je iznudio 2 faula i konvertovao sva 4 slobodna iako je do tada šutirao 4/11 ista. Poslije još jednog promašenog šuta Vilbekina, Hilijard se zaletio na koš i promašio, ali na obruču je bio Poire koji je zakucao loptu. Deandre Kejn je pogodio dva slobodna za 79:79 na 30 sekundi do kraja. Poire je poslije divne akcije zakucao za kasnije će se ispostaviti pobjedu Baskonie, pošto je Vilbekin izdriblao sat i na kraju bacio loptu u bunar.

Najbolji u redovima Baskonie je bio Šengelia sa 20 poena, Džening je dodao 16, ali heroj utakmice je ipak Poire koji je upisao 12 poena uz 12 skokova.

Za Makabi je najbolji bio Kejn sa 13 poena, a Vilbekin iako je upisao 13 poena je najveći krivac za poraz Makabija.

Baskonia poslije ove pobjede je na omjeru 5:7, a Makabi je na omjeru 3:9.

Leave a Reply

Your email address will not be published.