Pešić: Uticaj NBA lige stvara mnoge probleme u evropskoj košarci

Trener Barselone u razgovoru za ‘Mundo Deportivo’ govorio o stanju u evropskoj košarci.

FOTO: metropoliabierta

U datom intervjuu popularni ‘Kari’ postao je prvi trener njegovog statusa koji je otvoreno govorio o negativnim uticajima NBA lige na evropsku košarku.

“Svakoga dana uticaj je sve veći. Mi u Evropi, sa našim standardima, ne smemo da zaboravimo da je naša košarka često pobeđivala, da imamo rezultate, tradiciju, igrače i trenere koji su unapredili košarku u celome svetu. Kao osoba iz sveta košarke, počinjem da mislim da imamo mnogo problema sa ovim uticajem, što se ne odražava samo na košarku. Postoje pozitivne, ali i negativne stvari i mi automatski prihvatamo nešto što nije dobro. Na primer, promenili smo način na koji treniramo i igramo, svi govore o draftu u junu iako se širom Evrope igraju plej of utakmice u domaćim takmičenjima. Govorimo o tome ko će ići u prvu, a ko u drugu rundu, ali ne govorimo o evropskoj košarci.”

Trofejni stručnjak ističe i želju mladih da se što pre otisnu ‘preko bare’.

“Svakog dana razgovaram sa Načom Rodrigezom, koji je zadužen za košarkašku sekciju Barselone, i nekada bih govorio ‘vidi, košarkaški klub Barselona je sekcija FC Barselone, a ne sekcija NBA’. Na primer, vi uložite sredstva u Maria Hezonju, ali svi znaju da će Hezonja preko Barselone gledati da se domogne NBA. To se ne dešava samo kod nas, već i u drugim timovima. U Bajernu, imali smo Pola Zipsera, koji je bio izabran u drugoj rundi drafta i sada je u NBA ligi. Očekivano, on ne igra, ali je u NBA.”

Prema Pešiću, NBA je potpuno poremetila sistem razvoja evropskih igrača.

“Život se menja i morate da se prilagodite, ali to je moje mišljenje. U moje vreme je cilj bio da se igra u Partizanu ili Crvenoj Zvezdi i onda za nacionalni tim. Kada sam počinjao kao trener ciljevi su bili Partizan, Jugoplastika, Cibona, onda reprezentacija i kasnije otići u Španiju ili Italiju. Kukoč, Divac, Rađa, svi oni su išli tim putem. Sabonis, Marčiulionis, Pau Gasol, svi oni su prvo ovde osvajali trofeje i postali su na kraju NBA zvezde. Sada imamo drugačiju situaciju. SAD nema svoje igrače, to je sigurno. NCAA je proizvodila igrače za NBA, ali to više nije slučaj jer su koledži primorani da zarađuju novac od sponzora. Na univerzitetima se sve vrti oko rezultata i kada zavisi od rezultata, veoma je teško praviti igrače.”

Rešenje je veoma jednostavno kada je u pitanju očuvanje evropske košarke.

“Prvo i osnovno je da moramo da popravimo neka pravila, a na tome se već uveliko radi. A drugo je takmičarski sistem. Evroliga će se proširiti na 18 timova, međutim verujem da postoje 24 tima koja bi mogla da igraju u Evroligi. Očito, ne mogu svi igrati, ali mogu da budu kompetitivni. Ali 18 timova plus 34 utakmice u Endesa ligi za španske timove…”

Bivši selektor Srbije smatra da je španskim klubovima teže nego ostalima.

“Željku Obradoviću je lako, on ima jedan tim za Evroligu i jedan tim za domaću ligu. Za Olimpijakos i Panatenaikos to nije problem jer u ligi nemaju dovoljno kvalitetnih timova. Ni za Žalgiris to nije problem jer oni imaju samo dve zahtevne utakmice protiv Lijetuvas Ritasa, ali je i Ritas sada slabiji jer nema para. Mi u Španiji moramo da pobedimo kvalitetne protivnike. Za timove koji igraju u španskoj ligi je ovaj sistem veoma komplikovan i naporan.”

Za kraj, Svetislav Pešić upozorava FIBA i Evroligu.

“Pitanje koje postavljam sebi je gde ću praviti igrače ako nemam dobru nacionalnu ligu, sa novcem, dobrim takmičarskim sistemom i sponzorima. Evroliga je izuzetno važna, kao i Evrokup i FIBA Liga šampiona, ali ne smemo zaboraviti osnove nacionalnih šampionata. Nažalost, teško je razmišljati o budućnosti kada se različite organizacije ne slažu… To je veliki problem. I FIBA i Evroliga ne smeju da zaborave da imaju veliku obavezu kada je u pitanju budućnost evropske košarke. Trenutno nemamo situaciju koja nam treba… Ali šta ja znam, ja sam samo trener.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.