Perasović poražen od bivšeg tima posle drame u Baskiji

Baskonija je u uzbudljivoj utakmici savladala Anadolu Efes sa 85:84. Najbolji u pobedničkoj ekipi bili su Barnjani sa 26 poena i 4 skoka, Šengelija sa 16 poena i 9 skokova i Fojtman sa 12 poena i 8 skokova. Efes su predvodili Braun sa 16, Osman i Koton sa 13 i Danston sa 11 poena.

Baskonija je odlično počela utakmicu, u napadu su bili nezaustavljivi iz prodora i šuta sa polu-distance i brzo napravili razliku. Efes je imao problem za realizacijom napada, ali su se brzo konsolidovali i počeli da pronalaze rupe u reketu Baskonije. Pojačali su i agresivnost u odbrani, pa je par izgubljenih lopti i promašenih trojki Bakijaca bilo dovoljno da se poenima iz tranzicije napravi preokret. Prva četvrtina završena je rezultatom 25:27.

Velika borba se nastavila i u drugoj četvrtini. Agresivne odbrane terale su rivalske napade na veliki broj izgubljenih lopti, pa su se konstantno smenjivale mini-serije dobrih i loših minuta obe ekipe. Efes je razliku pravio razvijanjem brzih kontri i preciznim šutem za tri poena. Baskonija je razliku sustizala kroz pozicione napade, razvijajući unutrašnju igru i na momente ostvarivala prevagu u ofanzivnom skoku, ređe se odlučujući za šut sa distance. Pvro poluvreme je završeno rezultatom 49:51.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Oscilacije u igri i rezultatu viđene su i u trećoj četvrtini. Baskonija je krenula serijom lakih poena iz prodora, Efes je odgovarao istom merom, ali uz mnogo veći otpor rivalske odbrane. Kada bi jedna ekipa pogodila važnu trojku ili ostvarila ofanzivni skok, druga bi padala na tom polju. Isto je važilo za odnos ukradenih/izgubljenih lopti i pogrešno utrošenih ličnih grešaka. Efes je ipak uspeo da blago poveća prednost na 68:73.

Kao da neka “viša sila” nije dala da se ova utakmica lako prelomi u korist jednog tima. Efes je očajno otvorio poslednju četvrtinu, srljali su u greške u prodorima i promašivali spolja, dok je Baskonija sve surovo kažnjavala poenima iz tranzicije i peokretom došla do +7. Efes se posle tajm-auta trgao, uspeo da pojača agresivnost u odbrani i pronađe pravi način da ugura loptu u reket što je dovelo do novog izjednačenja. Šengelija je u poslednjem napadu za Baskijce izborio slobodna bacanja i pogodio jedno. Efes je imao 4 sekunde da odgovori, ali Koton nije uspeo da pogodi težak šut za tri poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.