PAO – CZT: Analiza

Košarkaši Crvene Zvezde Telekom gostuju Panatinaikosu u okviru sedmog kola Top16 faze Evrolige.
Crveno-beli imaju skor od jedne pobede i pet poraza u drugoj fazi elitnog takmičenja, dok Atinjani imaju skor 4/2 .
Večerašnji duel obeležiće dobra atmosfera, velika borba i neizvesnost. Pored činjenice da je trener CZT Dejan Radonjić naveo domaćina Panatinaikos kao velikog favorita u ovom duelu, jasno je da Zeleni iz Atine nisu u dobroj formi i da im iz povreda izlazi nekoliko igrača. CZT bi mudrom igrom, uz pokazanu veću kreativnost u napadu i čvrstu odbranu, mogla doći u poziciju da sama kreira ishod večerašnjeg meča.

Na centarskim pozicijama, ekipu domaćina predstavljaće Esteban Batista i Lukas Mavrokefalidis. Mavrokefalidis nije dovoljno spreman i još nije u pravoj formi. Batista je centar starog kova, sa dobrom tehnikom, ali i visinom od samo 208 cm, i to mereno kad mu je “dobar” dan. Realizuje napade u velikom procentu. U Evroligi pravi čak 3.3 greške po utakmici. Sa druge strane, CZT raspolaže sa Bobanom Marjanovićem i Majkom Cirbesom. Ukoliko Marjanović bude imao dobru saradnju sa Vilijamsom, Zvezda bi lako mogla da eksploatiše njegovu visinu i snagu. U odbrani može imati velikih problema sa Batistom. U Cirbesovom slučaju, evidentno je da on defanzivno ne može da brani kvalitetne centre, dok bi u napadu mogao naneti štetu odmotavanjem ili zidanjem protiv Batiste. Prednost CZT na ovoj poziciji je evidentna, i ukoliko se dobro osmisli napad i konekcija sa Marjanovićem Zvezda će dolaziti do poena iz reketa.

eurohoops.net

eurohoops.net

Na poziciji krilnog centra, veoma težak zadatak imaće Luka Mitrović. Zaustaviti iskusnog Andonisa Focisa nije lako, a sjajnog Džemsa Gista gotovo nemoguće. Kalinić će pomagati Mitroviću na ovom susretu, jer je malo verovatno da će Radonjić dozvoliti Marku Tejiću previše minuta. Tejić ne može defanzivno da brani ni Focisa ni Gista. Na ovoj poziciji velika prednost je na strani Panatinaikosa.

Na niskom krilu CZT raspolaže sa sjajnim Kalinićem, a na ovom susretu će mu društvo praviti Blažič. PAO odgovara sa Jankovićem, kao i mladim Haralampopulosom. Ponekad i Papas popuni na tom mestu. Kalinić će svakako imati prednost u prodoru nad bilo kojim čuvarom, ali je pitanje kako će trener Radonjić kanalisati njegove kvalitete. Blažič igra u lošem periodu, ali na ovoj utakmici njegova energija može doći do izražaja, kako na beku tako i na niskom krilu. Janković može odgovoriti poenima, dok je mladi Haralampopulos    ( rođen 1997. ) veliki potencijal, ali mu trener Ivanović još uvek ne ukazuje značajnu šansu.

Bekovske pozicije su u Panatinaikosu dobro pokrivene. Pored legende Dijamantidisa, koji i u ovim godinama može razbiti svakog protivnika, tu su i sjajni letonski šuter Blums, kao i Nikos Papas. Na plejmejkeru PAO poseduje Ej Džej Slotera, koji igra dobru sezonu, i bivšeg igrača CZT Demarkusa Nelsona. Nelsonove limite, ali i kvalitete, svi dobro poznajemo, a na treneru Radonjiću je da maksimalno eksploatiše Nelsonov nedostatak šuta sa distance. Dodatak na poziciji organizatora igre predstavlja Bokoridis, koji je veoma kreativan, ali koji ne dobija preveliku minutažu. Zvezda na spoljnim pozicijama poseduje specijalistu Lazića, energetsku kapsulu Blažiča, promenljivog Dženkinsa, dušu ovog tima Markusa Vilijamsa, kao i mladog Rebića. Poznajući filozofiju trenera Radonjića, mladi Rebić neće imati preveliku minutažu, i pored povreda Jovića i Dangubića.

basketactu.com

basketactu.com

U poređenju crnogorskih trenera na klupama ova dva tima, veliku iskustvenu i trofejnu prednost poseduje Duško Ivanović. Aduti trenera Radonjića mogu biti rasterećenost, loša forma Panatinaikosa, kao i spremnost da istrpi “divljanje” Vilijamsa, Blažiča, Dženkinsa pod uslovom da mu oni vrate dobrim učinkom. Trener Ivanović ne dozvoljava takvo ponašanje u igri, i u njegovom košarkaškom delu se daje prednost sistemu i planu, a pre svega paklenom treningu i pripremi.
Za sada, u Panatinaikosu, Ivanović nije osvojio srca navijača Zelenih i ljubitelja košarke u Evropi, a najviše mu se zamera da ne ukazuje veliko poverenje mladim talentovanim igračima u svojim redovima, koji su blago Panatinaikosa. Radonjić se kod navijača CZT kotira dvojako, zavisno od trenutih rezultata, te se kreće između “ radonjizma “ i teranja da ode.

Domaći teren, OAKA arena, igraće veliku ulogu, a očekuje se i dobra atmosfera. Međutim, prema vestima koje stižu iz Atine ( 12.02. ) interesovanje nije bilo na visokom nivou, ali će se to verovatno promeniti do početka utakmice.

Ukratko, ukoliko Zvezda dobro odigra, posebno u pozicionoj igri, ima dobru šansu da se iz Atine vrati sa iznenađenjem. Ukoliko PAO zaigra svoju igru, i nametne čvrst stil, velike su šanse da će domaćin odneti laku pobedu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.