Paklen meč, CSKA šampion posle produžetka

Iako su armejci vodili sa 20 razlike na poluvremenu, Obradovićev tim je sustigao zaostatak u poslednjoj četvrtini i odveo utakmicu u produžetak. CSKA je na kraju utakmice slavio sa 96:101. Moskovljane su predvodili De Kolo sa 22 poena i 7 asistencija, Teodosić sa 19 poena i 7 asistencija i Hajns sa 15 poena. Dvocifreni su bili i Higins, Voroncevič i Hrijapa. U Feneru su najefikasniji bili Dikson sa 17 poena, Judo sa 16 poena i 11 skokova,  Antić i Datome sa po 16 i Slukas sa 10 poena. Bogdanović je postigao 6, a Kalinić 3 poena.

Iako je bolje otvorio utakmicu Fenerbahče je ušao u seriju promašaja za tri poena, dok su igrači CSKA pogađali trojke i preokrenuli rezultat na 11:15. Fenerbahče je do kraja prve četvrtine pojačao odbranu, što je nateralo igrače CSKA da naprave nekoliko grešaka u napadu, pa je ovaj period završen rezultatom 20:22.

CSKA je odličnom i agresivnom odbranom potpuno razbio koncepciju Fenerbahčeovih napada. U napadu su forsirali unutrašnju igru, naročito uspešni su bili iz pik end rola. Ostvarena je odlična saradnja između spoljne i unutrašnje lopte, što je omogućilo lagan protok lopte u napadu. Skromni procenti šuta Fenerbahčea rezultirali su sa velikim zaostatkom od 30:50 na poluvremenu.

Foto. euroleague.net

Foto. euroleague.net

Veliki deo treće četvrtine obeležila je velika borba, agresivne odbrane na granici i preko granice faula, tenzije među igračima i navijačima. Visok značaj utakmice, motivatorske sposobnosti i energičnost Obradovića i Itudisa bili su uzrok, a veliki broj slobodnih bacanja posledica ovakve igre . Promašaji Veselog sa slobodnih bacanja uslovili su da Fenerbahče samo blago smanji zaostatak na 53:69.

Nastavkom agresivne igre u odbrani Fenerbahče je bacio CSKA na kolena i napravio potpuni preokret u igri. Poenima iz reketa, uz povratak ofanzivnog skoka približili su se, a trojkama Diksona definitivno izjednačili rezultat na 81:81. U samoj završnici Slukas pogađa slobodna bacanja, a Voroncevič košem posle ofanzivnog skoka sprečava De Koloa da postane tragičar meča. Judo u poslednjoj sekundi nije uspeo da pogodi šut za pobedu, pa je utakmica otišla u produžetke.

U produžetku se igralo koš za koš sve do završnice. Čini se da je odlučujući trenutak bila blokada Hrijape Kaliniću posle čega je CSKA otišao na 90:97. Iako su igrači Fenerbahčea pogodili dve trojke u nastavku, CSKA je sigurnim izvođenjem slobodnih bacanja De Koloa osvojio titulu šampiona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.