Olimpijakos slomio otpor Žalgirisa u poslednjoj četvrtini

Olimpijakos je u Pireju savladao Žalgiris sa 73:64. Najbolji u pobedničkom timu bili su Printezis sa 17 poena i 10 skokova, Lodžeski sa 12, Spanulis sa 11, Birč sa 8 poena i 6 skokova i Voters sa 8 skokova. Milutinov je postigao 5 poena uz 5 skokova. Žalgiris su predvodili Lekavičijus sa 11 poena i 5 asistencija, Jankunas sa 10 poena i 5 skokova, Vesterman sa 9 i Motum sa 7 poena i 5 skokova. Lima je sa 8 uhvaċenih lopti bio najbolji skakač svog tima.

Olimpijakos je u prvoj četvrtini bio veoma uspešan sa niskog posta i solidan u šutu za tri poena. Žalgiris je s druge strane tražio prvenstveno iz prodora, sa malim brojem šuteva spolja (uglavnom promašenih), a u nastavku dolazi i do poena preko unutrašnje linije. Viđena je rezultatska klackalica sve do kraja ovog perioda koji je završen rezultatom 19:19.

U drugoj četvrtini domaći su se oslonili na šut spolja, jer je produkcija iz unutrašnje igre bila nešto slabija, dok je Žalgiris nastavio da traži šansu iz prodora. U ovom periodu viđeno je dosta izgubljenih lopti, što je litvanski tim bolje iskoristio za poene iz tranzicije, pa se činilo da će na odmor otići sa blagom prednošću. Spanulis je ipak u poslednjim sekundama prvog poluvremena pogodio svoju prvu trojku i izjednačio na 35:35.

Foto: euroleague.net

Posle nešto slabijeg početka treće četvrtine za oba tima Žalgiris je prvi uspeo da se stabilizuje. Zaustavili su unutrašnju igru Olimpijakosa i sa dve trojke se blago odlepili. U nastavku su počeli da promašaju zicere i otvorene šuteve spolja, što je Olimpijakos iskoristio da trojkama i poenima iz prodora preokrene rezultat. U završnici ovog perioda oba tima su poentirala sa slobodnih bacanja i baš kad se činilo da Olimpijakos u poslednju četvrtinu ide sa +5 razlike, Lekavičijus je sa zvikom sirene pogodio trojku i smanjio na 56:54.

Olimpijakos je iskoristio slab početak Žalgirisa u poslednjoj četvrtini i preko Lodžeskog otišao na +7, što se kasnije ispostavilo kao odlučujući momenat na meču. Žalgirisa nije služio šut što je uz slabosti u organizaciji napada bilo dovoljno da Olimpijakos rutinski sačuvao prednost, iako je grčki tim bio daleko od idealne igre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.