Obradović protiv Đorđevića: nova “dinastija”?

Nakon nekoliko godina zatišja u pojavi vrhunskih srpskih trenera mlađe generacije, pojavio se Aleksandar Đorđević i to na klupi nacionalnog tima.

Aleksandru Đorđeviću to nije bio prvi trenerski angažman jer je po završetku karijere radio u Italiji, ali je taj “prvi mandat” protekao bez većih uspeha.

Nakon uspeha sa reprezentacijom Srbije i osvojenom srebrnom medaljom na Svetskom prvenstvu, Đorđević se dovodio u vezu sa nekoliko klubova, ali se realizovao posao sa grčkim velikanom Panatinaikosom, pred početak reprezentativnog leta.

PAO je u određenom rezultatskom padu od odlaska Željka Obradovića sa klupe, a porodica Janakopulos je, nakon nekoliko promenjenih trenera u tom periodu, odlučila da kormilo ponovo poveri srpskom stručnjaku koji bi “evocirao” period dominacije kakav je ostvaren pod Obradovićem.

Povod za ovaj tekst je odličan meč koji su sinoć odigrale ekipe ove dvojice trenera na otvaranju TOP 16 faze Evrolige. Utakmica nije bila samo rudarska i borbena, već su se mogli videti i brojni specijali, što u napadu što u odbrani. Pečat trenera u oba sastava se mogao videti u gotovo  svakoj akciji, a epilog susreta je pobeda domaćeg Fenerbahčea 82-75.

https://www.facebook.com/fenerbahceulker Fener - PAO

https://www.facebook.com/fenerbahceulker
Fener – PAO

Fenerbahče je bolje pripremio ulazak u susret, pa je na semaforu pisalo 14-0, nakon samo 5 minuta igre u prvoj četvrtini! Obradović je sebi osigurao ovako dobar start koristeći “mis meč” situacije, kao i loše faulove odbrane PAO. Razmahali su se centar Fenera Ekpe Judo, dok je Luiđi Datome bio odlična pratnja koja je mučila odbranu grčkog sastava sa pozicija 4 i 3.

Konsolidaciju svoje ekipe i rezultata trener PAO Đorđević je sproveo igrom na unutrašnju liniju. Najpre je Džejms Gist sipao trojku u lice protivniku (Dikson uzvratio), a naredna 4 napada je PAO igrao na centra Miroslava Raduljicu koji je svaki put bio uspešan. Pad u igri Fenera sprečili su Bogdanović pogođenim bacanjima, za 2 i za 3 poena i oprobani dvojac Judo – Datome. Nakon trojke Bogdanovića ekipe su se vratile na razliku od 14 poena (27-13), a Đorđevićev nalet u igri na poziciju 5 je zaustavljen.

Trener Zelenih je iznašao novu produkciju sa pozicija 2 i 3, gde su dobre role odigrali Vlada Janković i Saša Pavlović. Najpre je rezultat frizirao Vlada Janković nakon odlične lopte koja mu je istribuirana u desni ćošak odakle je gotovo neometan ispalio u poslednjoj sekundi prve deonice, a zatim su trojke pogađali i Dijamantidis, kao i Focis nakon još jedne sjajne kreacije.

U trenerskom duelu dva srpska trenera, druga četvrtina je u potpunosti pripala treneru na papiru slabijeg sastava Đorđeviću. Pavlović i Kalates su odlično koristili situacije u napadu (Pavlović se dobro kretao bez lopte), dok je ekipu Fenera u blagoj prednosti održao Jan Veseli (koji je igrao poput Judoa – pokretno, skočno i brzo na poziciji 5). Trenersko iznenađenje za Željka Obradovića bila je pripremljena odbrana na plejmejkeru njegovog sastava Bobiju Diksonu, kojeg je Nik Kalates apsolutno ugušio. Kalates se na taj način veoma trošio u odbrani, ali se taktika pokazala produktivnom. Međutim, Bogdanović je odlično koristio slabiju odbranu Feldejna, pa je dobro kažnjavao.

U drugom poluvremenu, Fener je opet krenuo jako i +3 je za 3 minuta pretvorio u +9. Novi povratak PAO, na mišiće, su izvukli Kuzmić i Papas koji je dva puta rešio izolaciju. PAO zatim ne koristi nekoliko napada (možda je trebalo reagovati?), ali preko poena Pavlovića sa bacanja ipak stiže do prve prednosti na meču (58-56). Fener uzvraća serijom 8-0, gde je glavni protagonista bio Slukas kojeg je obradović uveo baš u momentu preokreta. Izmena je bila odlična ne samo napadački, već je Slukas defanzivno zaustavio Papasa.

PAO na individualni kvalitet Pavlovića i Kalatesa dolazi do 66-64, ali je Obradović uspeo da razigra Diksona i da preko Judoa ponovo napravi seriju. Novi povratak u meč Panatinaikosu je poklonio Dikson izgubljenom loptom (75-72 nakon poena u kontri Gista i bidermajer pasa Kalatesa).

Obbradović i pored tog propusta nije izveo Diksona napolje, a upravo mu on i vraća i odlučuje meč, najpre poenima, a zatim i dobrim postavkama u igri koje omogućavaju pogodak Judoa sa niskog posta (levi baseline) i Antića za 3.

Odličan trenerski duel okončan je bez iznenađenja. Ekipe su se izvrsno borile, prikazale da poštuju zamisli trenera, određena iznenađenja su “odradila posao” a na kraju je pobedila domaća ekipa koja je, objektivno, prikazala više i koja je i na papiru kvalitetnija. Takođe, trener Obradović je iskusan trenerski vuk u Evroligi, dok trener Đorđević i dalje krči put u trenerskoj eliti na klupskom nivou.

Ukoliko bi trebalo izdvoiti po jedan vrhunski trenerski potez i jednu grešku obojice trenera sa večerašnjeg meča to bi, po subjektivnom mišljenju, bilo sledeće:

Obradović – prepoznavanje situacije u kojoj Ekpe Judo ima ogromnu prednost (i Veseli), dok bi greška bila slabije reagovanje u svim rezultatskim buđenjima PAO (osim uvođenja Slukasa i TO kod poslednjeg pokušaja).

Đorđević – odbrana Kalatesa na Diksonu izuzetnog kvaliteta, dok bi propust bio preveliko oslanjanje na izolaciju u poslednjih 10 minuta meča.

Leave a Reply

Your email address will not be published.