Neizvjesna završnica u Kaunasu pripala Himkiju

Prošlogodišnji učesnik final foura Eurolige Žalgiris je u svojoj Žalgirio areni dočekao Himki.

Foto:Euroleague

Utakmicu je svojim poenima otvorio Eron Vajt, ali je na drugoj strani brzo uzvratio Entoni Gil. Poluvrijeme je započeto u sporom ritmu sa puno faulova i sjeckanja igre. Obje ekipe su ispunile bonus nakon nešto više od četiri minute. Edgaras Ulanovas je Jasikevičiusove kritike u medijima ozbiljno shvatio, pa je koristio svaki missmatch da stvori pozicije za svoje saigrače, koje su isti koristili. Džordan Miki je sa klupe probudio ekipu Himkija sa svojih 8 poena u prvoj četvrtini. Grigonis je otvorio drugu četvrtinu trojkom, ali poslije toga je igra znatno usporila i košarkaši Žalgirisa su je uveli u svoj ritam, ali jedna stvar je ostala ista kao i u prvoj četvrtini i to su faulovi. Prednost Žalgirisa je išla i do 10 razlike, ali Marković je divnom asistencijom, kao i onom u prethodnoj utakmici protiv Budućnosti uposlio Mikija koji je samo loptu ubacio od tablu u koš. Aleksej Šved koji je bio tih do zadnje dvije minute poluvremena, brzo je  vezao šest poena i doveo Himki na samo -4. Žalgirisov najefikasniji košarkaš Brendon Dejvis je sa 2 putback zakucavanja vratio sve na početak, ali je Vijalcev pogodio trojku sa zvukom sirene i na poluvrijeme se otišlo sa prednošću Žalgirisa 39:37.

Drugo poluvrijeme je otvorio Miki sa baby horogom preko Dejvisa, ali su se poslije namjerne Šveda i slobodnih vratili u vodstvo košarkaši Žalgirisa. Brzom serijom Gila i Šveda je Himki preuzeo vodstvo na sredini treće četvrtine, a košarkaši Žalgirisa su izgledali totalno pogubljeno i Jasikevičius je morao sve presijeći time outom. Himki je prednost najviše održavao zbog izgubljenih lopti košarkaša Žalgirisa. Brendon Dejvis se potrudio da se igrači Himkija ne opsute previše pogodkom uz slobodno koje je konvertovao. Himki je ušao sa poenom prednosti u posljednju četvrtinu. Miki je otvorio još jednom četvrtinu poenima. Mnogo su aktivnije i brže ušle ekipe u posljednju četvrtinu. Marković je nastavio sa odličnom rolom, a Džordan Miki nam je priuštio pravi melem za oči kada je zalijepio loptu Vajta u treći red publike. Žalgiris je oživio u zadnje dvije minute pa su uspjeli smanjiti sa -7 na -2 poenima Voltersa i Milaknisa, ali je Šved još jednom pokazao kakav je igrač u završnici i pogodio trojku na minutu i 10 sekundi do kraja. Utakmica je završena pogođenim slobodnim bacanjem Mikija, nakon kojeg je Milaknis promašio trojku, a Dejvis pogodio poslije skoka ali je to bilo nedovoljno. Himki je  slavio 83:84.

Najbolji u redovima Himkija je bio naravno Aleksej Šved sa 25 poena i 10 asistencija, a pratio ga je Miki sa 19 poena. U redovima Žalgirisa Dejvis je bio najbolji sa 23 poena i  13 skokova.

Žalgirisu je ovo šesti poraz i daleko su od prošlogodišnje forme, a Himki je upisao treću pobjedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.