Najbolji asistenti Evrolige (TOP 5)

Portal Double-Double analizirao je igru plejmejkera u Evroligi i napravio listu od 5 najboljih razigravača u dosadašnjem delu sezone.

Za odabir na listu nisu bili merodavni samo statistički podaci broja asistencija, već i odnos asistencija i izgubljenih lopti, minutaža, kao i ukupni rezultati ekipe.

sniperchannel.com Euroleague logo

sniperchannel.com
Euroleague logo

5. Nik Kalates (Panatinaikos)

Povratnik u evropsku košarku igra dobro ove sezone, u oba pravca. U poslednjem susretu u EL je defanzivno neutralisao Bobija Diksona, ali to ipak nije bilo dovoljno za pobedu Zelenih u Turskoj. Prava snaga Kalatesa leži u činjenici da je on general svoje ekipe na parketu, jedan od malobrojnih u modernoj košarci. Ove sezone Kalates beleži 6.5 asistencija po susretu, uz 3 izgubljene lopte za prosečno nešto više od 30 minuta. Zeleni su sa njim u timu stigli do učinka 6-5 u ovogodišnjoj Evroligi.

4. Serhio Rodrigez (Real Madrid)

Madriđani se muče u Evroligi (skor 6-5), ali je Serhio najracionalniji plejmejker Evrope trenutno. Odnos asistencija i izgubljenih lopti od 5.9/1.4 govori u prilog tome. Ćaćo je na parketu prosečno 22.5 minuta, i trener Pablo Laso bi morao da razmotri opciju veće minutaže za ovog igrača. U poslednjem kolu je “sam” pobedio Brose Basket sa 22 poena i 8 asistencija.

3. Stefan Jović (Crvena Zvezda)

Stefan Jović je eksplodirao u pogledu asistencija u ovogodišnjem izdanju Evrolige, a u prilog mu nije išlo često menjanje saigrača, a posebno partnera na poziciji organizatora igre. Jović beleži 7.7 asistencija za oko 25 minuta po meču, dok je broj izgubljenih lopti 2.1 prosečno. Stefan odlično sarađuje sa centrom Maikom Cirbesom koji takođe igra sezonu karijere, te i ta činjenica značajno utiče na brojke koje plejmejker Zvezde ostvaruje. Jović je i rekorder EL sa 19 asistencija. Ukupni rezultat ekipe je 5 pobeda/6 poraza.

Izvor: youtube.com/ EUROLEAGUE BASKETBALL

2. Miloš Teodosić (CSKA)

CSKA je TOP 16 fazu započeo porazom od Himkija u ruskom derbiju, ali je u prvoj fazi bio više nego dominantan sa skorom 9-1. Miloš se u uspeh ekipe ugradio i poenterski, a posebno kao dobar asistent sa odnosom 6.3 asistencije i 2.4 izgubljene lopte po susretu. Minutažu često deli sa odličnim Nandom de Koloom, koji je takođe bio u užem izboru (5/2.5), tako da Teodosićeva statistika dodatno dobija na značaju.

1. Tomas Ertel (Anadolu Efes)

Tomas Ertel predvodi ekipu Anadolu Efesa, i činjenica je da sa njim na parketu tim Dude Ivkovića izgleda sigurnije i bolje. Ertel beleži 7.7 asistencija/2.7 izgubljenih lopti za oko 26 minuta na parketu. Anadolu Efes ima ukupni skor 7-4, a Ertel je bio čovek odluke u nekoliko važnih pobeda.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.