Najava: Šta Zvezdu čeka u Istanbulu

Crvena Zvezda gostuje danas ekipi Anadolu Efesa u 9. kolu takmičenja u Evroligi. Crveno-Beli su do sada ostvarili skor 4-4, dok sastav Efesa ima slabiji učinak od 3-5.

Trener Velimir Perasović nije još uspostavio svoj atraktivni stil igre u Efesu, koji je često gubio utakmice na “mekanost” i “glupo” izgubljene lopte.

Sastav Efesa je četvrti najbolji tim u Evroligi po broju postignutih poena (86 naspram 72.1 CZ), zauzima drugo mesto po broju asistencija (20.1 naspram 16.4 Crvene Zvezde), a Efes se nalazi visoko i na listi ukupnih skokova (33.8 naspram 29.4 CZ).

basketball.com.tr

basketball.com.tr

Ono na čemu Efes apsolutno gubi utakmice u Evroligi je defanziva, koja je među najslabijima u Evroligi. Sastav trenera Perasovića dopušta čak 90.5 poena po utakmici, uz odlične procente šuta protivnika (čak 43% za 3, neprijatnih 56% za 2). Trener Radonjić, sa druge strane, vodi ekipu koja je defanzivno najbolja u Evroligi (samo 71.8 poena po utakmici!) i na tom segmentu Crveno-Beli imaju ogromnu prednost.

Sastav Efesa je pun kvalitetnih košarkaša, a sve ih predvode Derik Braun, Tomas Ertel i Dešon Tomas. Najveća pretnja za Crvenu Zvezdu upravo dolazi sa pozicije 4, gde će sastav dodatno biti oslabljen neigranjem Luke Mitrovića. Dešon Tomas je igrač koji voli streč košarku, dobar je šuter, ali u momentima kada je on na parketu “pati” skok sa pozicije krilnog centra. Derik Braun nije u vrhunskoj formi ove godine, ali je igrač najviše evroligaške klase i veliko je pitanje da li Simonović ili Bjelica mogu da mu ispariraju odbranom 1 na 1.

Olakšavajuće okolnosti za Crvenu Zvezdu su da Džejson Grejndžer, kao i veliko pojačanje iz SAD Brajs Koton, za sada ne pružaju očekivane partije. Posebno bledo izgleda Koton koji slabo razigrava, a nije ni uspešan u šutu van linije 6,75.

Sastav Efesa upotpunjuju i defanzivni specijalista Tajler Honikat, tu je i visoki centar Alen Omić, kao i snažni Brajant Danston, a od turskih igrača se ističu Čedi Osman i Doguš Balbaj. Osman je u izuzetnoj šuterskoj formi ove sezone, dok Balbaj za sada niti doprinosi niti igra mnogo.

Za razliku od prošle sezone, kada je Danston bio u velikom padu, ove izgleda daleko bolje. Međutim, nije još na onom vrhunskom nivou iz Olimpijakosa, i ne može defanzivno izneti ceo teret sam.

Zaključno, u ovoj utakmici će se videti sudar dva tipa košarke – ofanzivno nastrojeni Anadolu Efes će se suočiti sa najboljom odbranom Evrolige Crvenom Zvezdom. Jedna ležerna košarka domaćina, koju Perasović još uvek nije uspeo da iskontroliše, nasuprot fantastične discipline tima trenera Radonjića i odlične forme Marka Simonovića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.