Najava: Šta su najveći kvaliteti Baskonije i koliko može Crvena Zvezda?

Crvena Zvezda dočekuje zanimljivo koncipiranu ekipu Baskonije u beogradskoj “Areni”, sa željom da upiše novu pobedu u elitnom evropskom takmičenju.

Kakve su šanse da se ove želje pretvore u realnost najviše zavisi od samih košarkaša Crveno-Belih, kao i stručnog štaba, a mnogo se pitaju i gosti iz Vitorije koji u Beograd dolaze bez najveće zvezde sastava Andree Barnjanija i sa velikim upitnikom iznad imena prvog defanzivca ekipe Adama Hange. Sa druge strane, ni ekipa trenera Radonjića neće biti kompletna, jer je treći plejmejker sastava Nikola Rebić dobio mononukleozu. Rebić će odsustvovati sa parketa nekoliko meseci, a to je prava šteta za mladog i talentovanog momka koji se bori za svoje minute u prvom timu.

novosti.rs

novosti.rs

Ipak, momci koji će izaći sutra na parket “Arene” imaju u sebi mnogo košarkaških kvaliteta, tako da je zanimljiva utakmica gotovo zagarantovana. U navijačkim krugovima je sastav Baskonije označen kao možda i najatraktivniji u Evroligi, a tim trenera Sita Alonsa igra prilično nepredvidivu košarku, sa različitim ishodima. Sposobni su da u toku samog meča nekoliko puta promene svoj kvalitet, da putuju od sjaja do očaja i nazad, a kad im je dan mogu da pobede svakoga u Evropi. Međutim, određene konstante uvek postoje i njih se ekipa drži u svim trenucima.

Sastav Baskonije se prvenstveno gradio dodacima iz NBA lige, a osovina je zamišljena na liniji iz Bruklin Netsa koju čine plejmejker Šejn Larkin i centar Andrea Barnjani, a sada im je pridodato i krilo Čejs Badindžer. Usled odsustva Barnjanija, centarska linija Baskonije ostaje “očerupana” i bez prevelikog znanja. Oba preostala centra, Voigtman i Diop, imaju nedostatak mnogo osnova košarke i tek su započeli svoj put unapređenja sa dobrim trenerima Baskonije. Proces jeste dao određene rezultate, pa je Diop solidno izgledao protiv Olimpijakosa, ali ništa više od toga. Nemac Voigtman ima problema sa nivoom čvrstine u Evroligi, ali poseduje svoje adute. To su šut za 3 poena, dobra konverzija pik igre i sigurno izvođenje slobodnih bacanja. Međutim, nedostaci ovog igrača su daleko veći. Najpre se vidi nedostatak snage, zatim slaba igra na niskom postu, a Johanes često ulazi u problem sa ličnim greškama. Diop izgleda toliko sirovo u napadu, pa je on ozbiljna pretnja samo sa udaljenosti ne veće od dva metra od obruča. Defanzivno dobro igra stranu pomoći i dobro koriguje propuste bekovske linije. Tu se kvalitet preostalog centarskog dua Baskonije završava.

Ozbiljniji problemi za Crvenu Zvezdu nastaju na drugim pozicijama, i tu je kvalitet na koji domaći sastav mora obratiti pažnju. Gruzin Tornike Šengelija može napraviti ozbiljne probleme svakom krilnom centru, pa i onima koji nastupaju za Crveno-Bele. Dovoljno je brz, vrlo snažan – posebno u kontaktu, solidan šuter, a pre svega donosi mnogo sigurnosti na parketu svojim razmišljanjem u igri i uspešnim čitanjem protivnika. Njegova rezerva je Kim Tili, igrač kojeg nije uživanje gledati, ali i onaj koji obavlja mnogo prljavog posla i osvaja ofanzivni skok sa velikom lakoćom. Ovaj dvojac ima nedostatak konstantnosti u šutu, tako da će od njihovog ulaska u meč puno zavisiti način branjenja njihove igre. Ukoliko im se pogled ka košu otvori, korekcija trenera Radonjića će biti neminovna. U suprotnom, Zvezda će biti oslobođena još jedne velike defanzivne brige.

Krila Baskonije čine fantastični defanzivac, i sve bolji ofanzivni igrač, Adam Hanga i novopridošli Amerikanac Čejs Badindžer. Uloga Badindžera se na sutrašnjem duelu ne može prognozirati jer je tek stigao u Vitoriju, i verovatno još nije naučio sve akcije niti stekao poverenje trenera Alonsa. Ipak, verujem da će se naći dovoljno minuta i za njega, jer je Baskonija pre njegovog dovođenja bila izrazito “skraćena” na krilu, pa se dešavalo da Alonso igra i sa dva beka dobar deo meča. Koncentracija kvaliteta ovog sastava Baskonije se u izuzetnoj meri može pronaći u bekovskoj liniji, gde su predvodnici ofanzivno jako potentni Rodrigo Buboa i legitimni NBA igrač Šejn Larkin. Njihove dopune su igrači sa kratkoročnim ugovorima Trevor Kuni i Džoš Akojon, a liniju zaokružuje ljubimac navijača Crvene Zvezde Jaka Blažič. Upravo je Slovenac igrač koji ovoj ekipi donosi čvrstinu i borbeni duh na spoljnim pozicijama, jer ostatak bekova čini čuda u napadu, ali i dosta propušta u odbrani gde im nedostaje i voljni i fizički momenat. Treći plejmejker ekipe, sa limitiranom minutažom, je Brazilac Rafa Freire Luž, koji poseduje vrhunsku igru u centralnom pik & rolu i lucidne pasove.

ACB photo

ACB photo

Statistički pogled na dosadašnje nastupe Baskonije u Evroligi pokazuje mnogo zanimljivih činjenica. Ekipa za koju bi se reklo da svakome može ubaciti 95+ poena zaustavlja se na solidnih 84.8 (šesti u takmičenju), dok se poroznost njihove odbrane vidi po dozvoljenih 86 poena prosečno. U poređenju sa ekipom trenera Radonjića ide se u dve krajnosti. Napad Baskonije je ubedljivo bolji od napada CZ (16. mesto u takmičenju), dok je kod odbrana situacija obrnuta (CZ 2. mesto u EL). Ono što bi nekoga moglo iznenaditi je ne tako briljantan procenat šuta za 3 poena ovog tima iz Vitorije – “samo” 36%. Međutim, svakome ko je gledao njihove mečeve postaje jasno da trener Alonso tu nije odradio najbolju pripremu i da se ti šutevi uzimaju ili iz spot up situacija (ali sa close out odbrane) ili iz jednog, pa i dva driblinga! U Baskoniji postoji samo jedna (do sada viđena) akcija za istrčavanje šutera iz uzastopnih blokova, i to su je izvodili Trevor Kuni (prosečan šuter) i Akojon koji je izuzetan šuter, ali i “skraćen” za poziciju beka, pa se odbrana nekad i spašavala.

Ono što kod obe ekipe izgleda lepo je protok lopte i odličan odnos asistencija i izgubljenih lopti, a tu je za nijansu bolji sastav trenera Radonjića. Ono što se ne piše u statistici, ali u čemu je Baskonija definitivno uspešnija, je kretanje igrača bez lopte gde blistaju bekovi, krila, pa i centri Baskijaca. Nešto u čemu obe ekipe nisu previše uspešne je skok igra, ali će taj segment sutra u mnogome zavisiti od voljnog momenta i posla u zagrađivanju i osiguravanju defanzivnog skoka.

Zaključno, utakmica ovih ekipa može otići i u jednom i u drugom smeru, ali deluje da je Crvena Zvezda na sigurnijim nogama (videti dole). Baskonija će mnogo zavisiti od igre Buboe i Larkina, a posebno je Amerikanac poznat kao nepopravljivi “privatnik”, a loptu će moguće “gušiti” i Tornike Šengelija koji povremeno ozbiljno razočara svojim odlukama. Doduše, ima momenata i kada apsolutno ostavi bez teksta…

Kratak pogled na Crvenu Zvezdu

 

Pred trenerom Dejanom Radonjićem nije previše težak zadatak pripreme za današnju utakmicu, posebno u njenom ofanzivnom delu. Linija Jović/Volters i Ognjen Kuzmić ima kapacitet da odlično funkcioniše tokom cele utakmice, a zanimljivo može izgledati i postavka sa akcentom na Gudurića protiv bekova Baskonije u izolaciji ili na niskom postu. Dodatan kvalitet može dati i igra sa Bjelicom na 5 protiv Ilmane Diopa, kao i “šetanje” Marka Simonovića između pozicija 3 i 4 gde na svakoj može napraviti veliku štetu. U defanzivi su zadaci isto posve jasni. Pritiskom, snagom i igrom na ivici faula mora se ići na kreativce i skorere Larkina i Bubou (ni jedan ni drugi ne vole čvrste odbrane), a zoniranje prodora trećeg opasnog Tornika Šengelije deluje kao razumno rešenje. Sve u svemu, deluje da CZ ima sigurnije adute preddanašnji meč, ali košarka je živa igra i ume da kreira mnogo neplaniranih dešavanja i uzbuđenja…

Leave a Reply

Your email address will not be published.