Najava: PAO – Crvena Zvezda

Košarkaši Panatinaikosa dočekuju ekipu Crvene Zvezde u meču 3. kola TOP 16 faze u u dvorani “OAKA” u Atini.

Poštovanje prema Crvenoj Zvezdi iskazao je trener Panatinaikosa i selektor Srbije Aleksandar Đorđević u najavi meča:

“Zvezda je finansijski siguran klub, koji krupnim koracima ide napred. Igraju sa velikom energijom, ambiciozni su i svesni smo da će nam za pobedu biti potrebna vrhunska predstava pred našim navijačima”

Sa druge strane, veliki respekt prema protivniku vidi se i u izjavi trenera Crvene Zvezde Dejana Radonjića:

“Idemo u goste Panatinaikosu, ekipi koja je godinama u vrhu evropske klupske košarke. I ove sezone su odlični, imaju 100 postotan učinak u domaćem prvenstvu, igrali su dobro u prvoj fazi Evrolige, i drugu su počeli dobro, namučili su Fenerbahče u Istanbulu i pobedili Unikahu u Atini”.
I nastavak izlaganja je bio u istom tonu:
“Panatinaikos je tim sa ogromnim iskustvom,i  koji u svom sastavu ima igrače koji su osvajali Evroligu, i koje sa klupe predvodi selektor Aleksandar Đorđević, koji jako dobro poznaje igrače Crvene zvezde. Očekuje nas teška utakmica, u atmosferi koja nam je dobro poznata, jer smo već igrali protiv Panatinaikosa u istoj toj dvorani. Svi igrači su spremni za ovaj duel, osim Tejića koji ima manjih zdravstvenih problema, zbog kojih je ostao u Beogradu”
novosti.rs

novosti.rs

Zanimljivi dueli

Džejms Gist – Kvinsi Miler
Džejms Gist je godinama već sinonim za skočnost, eksplozivnost i kvalitet na poziciji krilnog centra, u Evropi. Igrač fantastičnih atletskih sposobnosti, ali i visokog košarkaškog znanja nije razočarao ni u jednoj ekipi za koju je nastupao. Utisci su bili uglavnom pozitivni, posebno zbog činjenice da donosi timu miks atraktivnosti i racionalnosti što je istinska retkost.
Danas će protiv sebe imati ovogodišnju “krakatu” američku senzaciju u Evropi, Kvinsija Milera. Zvezdin Amerikanac poseduje odličnu igru licem ka košu, dobro je tehnički obučen, i sigurno će svojim napadačkim oružjima biti velika pretnja po PAO, a i samog Gista. Sa druge strane, Gist je bolji defanzivac, a to posebno dolazi do izražaja u ekipama poput “Zelenih” koje su primarno orijentisane na kvalitetnu odbranu.
Miroslav Raduljica – Maik Cirbes
Raduljica i Cirbes imaju dobre sezone, i značajni su šrafovi svojih ekipa. Miroslav igra na nivou očekivanja, dok je Cirbes verovatno prevazišao one realne prognoze sa svojim partijama. Prednost na niskom postu u ovom duelu ima Raduljica, zbog svoje školovanosti i tehničke obučenosti, dok se u pik & rol igri bolje snalazi stameni Nemac. Takođe, Raduljica je “poznat” kao centar koji ne briljira uvek u odbrani pika, a Jović/Cirbes forsiraju taj napad.
Nik Kalates – Stefan Jović
Da je neko ponudio Joviću scenario pre dve godine u kojem bi se poredio po bilo kom aspektu sa Nikom Kalatesom, verujem da bi momak iz Niša bio oduševljen. Danas je to realnost, ali sa određenim ogradama. Realno gledajući, Kalates je ozbiljna klasa i da ima iole kvalitetniji šut brojao bi milionske ugovore u NBA. Ovako, Nik broji milione u Evropi i doprinosi igri PAO i u napadu i u odbrani.
U prvom kolu TOP 16 faze, odbrambeno je uništio Diksona, a mislim da će striktna zaduženja u odbrani imati i na meču protiv Crvene Zvezde. U napadu, Kalates je istinski kvalitet i može uspešno “vrteti” brojne tipove napada, od pika, preko trougla pa sve do izolacije.
Stefan Jović i Cirbes imaju odličnu saradnju ove sezone, a to je već apostrofirano. Jović predvodi EL po broju asistencija, na 40 minuta, i igra dobru sezonu. U poslednjih nekoliko utakmica, primetan je pad.
Pored izloženih, gotovo svaki od duela bi mogao pojedinačno da se analizira. Međutim, pobednik ovog susreta biće odlučen raspoloženjem, improvizacijom na samom meču, ali najviše timskom igrom. Koja ekipa nastupi više kao “tim” ima daleko veće šanse za pobedu. Formalno, u OAKA areni favorit je PAO…

Leave a Reply

Your email address will not be published.