Najava: Crvena Zvezda- Žalgiris

Crvena Zvezda dočekuje litvanski Žalgiris u 19h u dvorani “Aleksandar Nikolić” u 10. kolu Evrolige.

U prvih 9 kola Zvezda ima solidan skor 4-5, dok Žalgiris ima pobedu manje i sa skorom 3-6 nalaze se u donjem delu tabele Evrolige. Zvezda i Žalgiris su igrali dva puta u Evroligi, u Top16 fazi 2015. godine i oba puta je litvanski tim slavio sa malom razlikom. Crveno-beli bi pobedom izjednačili skor velikog broja timova na sredini tabele, u najgorem slučaju 6 timova bi bilo ispred Zvezde, u najboljem samo 4. Žalgiris bi se pobedom odvojio od Uniksa i Bamberga i približio sredini tabele.

Zvezda u proseku postiže i prima manje poena od Žalgirisa. Posmatarajući dosadašnji učinak crveno-beli bi trebali da se izdignu iznad svog proseka od 72.9 poena, jer nijedan tim nije pobedio Žalgiris, a da je postigao manje od 80 poena. Litvanci bi za pobedu trebalo da obore Zvezdu ispod 70 poena, jer je samo Efes uspeo da pobedi crveno-bele kada su išli iznad te granice.

Zvezda Žalgiris

Foto: euroleague.net

Segment koji bi mogao da odluči utakmicu je unutrašnja igra. Crveno-beli su na centarskim pozicijama oslabljeni neigranjem kapitena Mitrovića, koji je povređen , pa će sav teret pasti na Bjelicu i KuzmićaŽalgiris je drugi tim po broju ofanzivnih skokova po utakmici, pri tom skok ne zavisi od jednog ili dva igrača, već postoji konstantna pretnja ko god da je u rotaciji. Kuzmić, kao najbolji skakač Zvezde, će imati ozbiljan posao da ih zaustavi, ali neće moći bez pomoći saigrača. Glavna pretnja za Zvezdu na unutrašnjim pozicijama su 4-ke Jankunas Motumkoji su sposbni da rašire odbranu šutem spolja, naročito je opasan Motum, koji pogađa 47,8% šuteva za tri poena.

Crveno-beli neznatno bolje kontrolišu broj izgubljenih lopti od rivala. Žalgiris nije tim koji je na svakoj utakmici ubitačan iz tranzicije, ali sposobnost litvanskog tima da pogađa otvorene šuteve iz trka ne bi trebalo testirati. S druge strane crveno-beli vole da se iz agresivne odbrane brzo transformišu u napad i prelome utakmicu poenima iz tranzicije.

Igrači Žalgirisa umeju da daju odlične minute, kada kroz dobro kretanje i protok lopte dolaze do otvorenih pozicija za šut. Organizacija napada polazi od Vestermana koji je najbolji asistent tima, a prate ga Pangos i Lekavičius. Žalgiris češće šutira za tri poena od Zvezde, u tom segmentu igre nikoga iz spoljne linije ne bi trebalo potceniti. Najveću pažnju treba obratiti na Pangosa i Milaknisa, koji uzimaju najviše šuteva i imaju najbolje procente. Ekipa iz Kaunasa oscilira u šutu sa polu-distance, češće pogađaju sa leve strane, dok je sa desne strane i centralnih pozicija, realizacija dosta slabija.

Žalgiris do ovog meča nije imao nijednu pobedu na gostovanju, pa su crveno-beli favorit u večerašnjoj utakmici. Crvena Zvezda ne bi trebalo da potceni rivala, uzimajući u obzir da su sva tri meča sa timovima sa začelja tabele odlučena na jednu loptu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.