Makabijeva lekcija Žalgirisu

Košarkaši Makabija iz Tel Aviva dočekali su u “Menori” ekipu Žalgirisa iz Kaunasa. Ponos Izraela je kao favorit uspeo da savlada litvanske goste rezultatom 81:74 (15:14, 24:15, 26:22, 16:23), a najistaknutiji je bio američki košarkaš Noris Kol.

Pangos je stvorio po koji problem odbrani Makabija, ali je Neven Spahija insisitrao na “guranju” lopte u reket, gde su Parahuski i Tajus imali nešto lakše zadatke. Izuzetno mali broj poena je pao u prvoj četvrtini, svega 29, a ona je pripala domaćinu nakon “eli up” saradnje na relaciji Tomas – Tajus u poslednjim momentima četvrtine. Uspeva Žalgiris brzim dvojkama da vrati prednost na svoju stranu, ali nisu uspeli da se odlepe pa je na polovini drugog perioda delovalo kao da se nije ni igralo. Na nekih četiri minuta do kraja prvog poluvremena imali smo zanimljivu situaciju. Prvo je nesrpotska lična svirana Pjeru Džeksonu zbog faula nad Vasilijem Micićem, a već u narednom napadu mu se Pangos “revanširao”. Prvih 20 minuta košarke je pripalo Makabiju, u poslednja dva minuta su napravili čak i dvocifrenu razliku, a Šarunas Jasikevičius je bio vidno ljut na svoje izabranike.

euroleague.net

Odlazi Makabi na plus 15 početkom drugog poluvremena, a Parahuski je jednom rampom nad Pangosom, a onda istu stvar radi Bolden nad Vajtom u tranziciji i stavljaju do znanja svima da je Makabi željan da odbrani domaći teren. Pokušavao je Žalgiris da se vrati u igru, najčešće preko Jankunasa, ali je Repeša delovao spreman na sve što bi Jasikevičius pokušao. Noris Kol je bio nezadrživ u ovoj četvrtini, postigavši čak 16 poena Makabija od ukupno 26 i bio najzaslužniji za održavanje dvocifrene razlike u naletima Žalgirisa preko Jankunasa, Milaknisa i Dejvisa. Milaknis pogadja trojku u prvom napadu za goste u poslednjoj četvrtini i daje vetar u ledja svojoj ekipi da pridju na jednocifreni zaostatak(serijom 10:0) prvi put nakon druge četvrtine. Seriju Žalgirisa prekida “ABA liga tandem” Džekson – Bolden, ali pravi mali rat su nastavili da vode Noris Kol i Arturas Milaknis. U poslednja dva minuta se ušlo sa prednošću Makabija od samo četiri poena, ali nakon tajm auta koji je uzeo Neven Spahija, stiže trojka iz ćoška, a režiseri su ponovo gore pomenuti duo i ulje na vatru doliva Aleks Ajus, sjajnom rampom na nekih minut pre kraja meča, ali je Pangos uneo novu nervozu svojom drugom trojkom. Sve u svemu, Makabi privodi meč kraju mirno, održali su lekciju gostima iz Kaunasa u većem delu susreta, malo su i strahovali pred kraj, ali se sve dobro završilo. Najefikasniji pojedinac je bio Noris Kol sa 26 postignutih poena, a na drugoj strani, Milaknis je ubacio 19.

Makabi: DeŠon Tomas 9, Majkl Rol 6, DeAndre Kejn 1, Aleks Tajus 9, Džon DiBartolomeo 0, Džejk Koen 3, Itaj Segev 0, Noris Kol 26, Džona Bolden 6, Artsiom Parahuski 9, Jovel Zosman 0, Pjer Džekson 12.

Žalgiris: Brendon Dejvis 8, Di Bost 2, Kevin Pangos 12, Aksel Tupan 2, Paulius Jankunas 11, Martinas Sajus 0, Arturas Milaknis 19, Vasilije Micić 6, Eron Vajt 8, Antanas Kavaliauskas 0, Paulius Valinskas 2, Edgaras Ulanovas 4.

Leave a Reply

Your email address will not be published.