Makabi Tel Aviv – Crvena Zvezda Beograd: najava po pozicijama!

Veceras je na programu duel između dva poražena tima iz prve runde, Makabija iz Tel Aviva i Crvene Zvezde Telekom. Oba tima imaju veliku želju da pruže daleko bolju partiju nego u prvom kolu, uz prisutnost imperativa pobede, posebno na strani Makabija koji je domaćin.
Prošlogodišnji susret ova dva rivala u Izraelu obeležio je uvredljiv transparent navijača Makabija koji su nipodaštavali tim Crvene Zvezde Telekom. Uz nadu da na ovoj utakmici ništa od tog navijačkog repertoara neće biti prisutno prelazimo na analizu duela po pozicijama:

trekearth.com

trekearth.com

Na poziciji organizatora igre, oba tima su veoma jaka i poseduju renomirne Amerikance Markusa Vilijamsa na strani CZT, kao i Džeremi Parga na strani Makabija. Na Pargu je svakako košgeterska prednost, i prednost daleko boljeg prodora, dok je na Vilijamsu prednost u pregledu igre i pasovima koji imaju oči. Vilijams je i bolje šuter za 3 poena, ali razlika u tom segmentu nije velika. Obojica su prošlu sezonu provela u Rusiji, i obojica su imala veoma loše učinke – gotovo da se nisu ni videli u svojim timovima. Prednost u ovom duelu, i to samo u segmentu značaja za svoj tim dajem Markusu Vilijamsu. Rezervni igrači na poziciji pleja su dobri na obe strane – Jogev Ohajon i Stefan Jović. Jović posedujebolju odbranu od Ohajona, ali prednost u napadu je na strani Izraelca.

Na poziciji beka šutera u Makabiju nastupaju najčešće Markiz Hajns i Silvan Lensberg, koji pokriva i poziciju 3 u određenim rotacijama. Na strani Crvene Zvezde, na ovoj poziciji, su sve bolji Čarls Dženkins kao i velika energija u vidu Jake Blažiča. Zvezda ima i veliku prednost u odbrani, kao i sigurnom šutu za 3 poena, koju joj donosi Branko Lazić. Markiz Hajns ima utakmice u kojima „poludi“.

Na poziciji krila, ekipa Makabija poseduje sjajnog Devina Smita, a rotaciju popunjava i Nejt Linhart. Ponekad se i Brajan Rendl spušta na krilo, kada on i Devin Smit zamene mesta. U CZT, na ovoj poziciji igraju Kalinić i Nemanja Dangubić, koji vreme ponekad provodi i na beku. Kalinić je odličan u odbrani, i unosi energiju, ali je veliko pitanje može li on izaći na kraj sa Devinom Smitom. Dangubić je za sada veoma nesiguran. Važno je napomenuti i da će Smitu ovo biti prva utakmica nakon povrede, te je pitanje u kakvoj je formi.

Pozicija krilnog centra je u Crvenoj Zvezdi rezervisana za mladog lava, kapitena, Luku Mitrovića. Mitrović je igrač sa malo godina, i lišen iskustva igranja velikih utakmica, ali sa puno drugih kvaliteta a neki od njih su : košarkaško znanje, borbenost, želja i hrabrost. Rezervnu opciju na ovoj poziciji predstavlja mladi Marko Tejić. Na strani Makabija, na poziciji krilnog centra, očekuje se debitant sa NBA iskustvom Džo Aleksander. Nekada osmi pik na draftu, posle dve neuspešne sezone, očekuje potpunu revitalizaciju u dresu Makabija. Društvo u rotaciji mu pravi i atipični Brajan Rendl, koji je uvek prvi u kontranapadu, ali koji poseduje i klasične košarkaške kvalitete. Ukoliko Luka Mitrović ne pruži nadljudsku partiju, Makabi na ovoj poziciji ima veliku prednost.

gettyimages.com

gettyimages.com

Pozicija centra u Zvezdi je rezervisana za diva Bobana Marjanovića. Bobi pruža izuzetne partije u dresu CZT ove sezone, dominira gotovo na svim parketima. Lošiju partiju pružio je na otvaranju TOP 16 faze protiv Reala, ali čini mi se ta je glavni krivac za lošije Bobijevo veče indisponirani Markus Vilijams. Makabi na poziciji centra poseduje bejbi šeka, Sofoklisa Skorcijanidisa, koji se vratio iz operacije oka, i u lošoj je formi. Da je spreman, velikom Sofou ne bi bilo ravnog. Ovako Bobijeve šanse rastu. Kao zamenu, CZT poseduje Maika Cirbesa, reprezentativca Nemačke, a Makabi izuzetnog Aleksa Tajusa. Smatram da Cirbes na ovom meču neće imati šta da traži u duelima sa oba centra domaćina, dok će Boban Marjanović ostvariti blagu prednost u odnosu i na Tajusa i na Skorcijanitisa.

Ostaje nam samo da uživamo u dobroj košarci!

Leave a Reply

Your email address will not be published.