Istorija na Bosforu: Prva kruna za Fenerbahče

Željko Obradović nastavlja da ide putem kojim do sada niko nije. Nova titula prvaka Evrope u prebogatoj biografiji srpskog trenera upisana je u “dresu” Fenerbahčea, prvog turskog tima na krovu Evrope. U finalu takmičenja savladan je grčki Olimpijakos rezultatom 80-64.

euroleague.net

Evropska takmičenja se, u ovom ili onom formatu, igraju od 1958. godine, a Turci su uprkos milionima ulaganja ostajali bez najvrednijeg klupskog košarkaškog naslova u Evropi. Sve do večeras, i do žuto-crne mašinerije trenera Željka Obradovića.

Fener je kontrolu utakmice preuzeo još u prvoj četvrtini. Nikola Kalinić je utakmicu otvorio na najvišem nivou, uneo sigurnost saigračima i Fener je igrao mnogo rasterećenije nakon uvodnog ispitivanja snaga.

Takav odnos na parketu je potrajao sve do pred kraj druge četvrtine, a utakmica je dobila na neizvesnosti početkom 3. četvrtine. Rezultat 44-40, predstavljao je crvenu liniju preko koje Željko Obradović nije dozvolio. Serija 12-2 otključala je bravu Crveno-Belih iz Pireja, a ostalo je istorija…

Srpski košarkaši u dresu Fenerbahčea blistali su najvišim sjajem. Bogdanović i Kalinić upisali su po 17 poena, dali neizmeran doprinos pisanju istorije. Dvocifreni su bili još i Datome sa 11 i Judo sa 10 poena.

U dresu Olimpijakosa najbolji su bili centri Birč i Milutinov, sa 14 odnosno 10 poena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.