( II ) Predstavljanje : Real Madrid – A. Efes

U četvrtfinale Evrolige u sezoni 2014/2015 plasirale su se ekipe CSKA iz Moskve, Reala iz Madrida, Fenerbahče Ulkera, Barselone, Olimpijakosa, Makabija iz Tel Aviva, Anadolu Efesa i Pantinaikosa.

Predstavljanje ( II )

 

Košarkaši madridskog Reala u četvrtfinalnoj seriji Evrolige odmeriće snage sa ekipom iz Turske, Anadolu Efesom. Oba kluba predstavljaju najtrofejnije košarkaške kolektive u svojim zemljama i klubove sa najdužom košarkaškom tradicijom.

Ovaj sudar velikana, prema prikazanom u TOP 16 fazi, ne bi trebalo da donese velika uzbuđenja na parketu jer je Real Madrid veliki favorit. Prema parametrima kvaliteta rostera, ali i trenutne forme, Madriđani daleko odskaču od ekipe Dušana Ivkovića. Svakako, trebalo bi u obzir uzeti i faktor Dušana Ivkovića, koji je daleko iskusniji i bolji trener od Pabla Lasa, ali deluje da ovog puta trener neće biti dovoljan za trijumf.

mondo.rs

mondo.rs

Analiza po pozicijama:

 

Na poziciji organizatora igre u Realu caruju Ćaćo Rodrigez i Serhio Ljulj. Dva različita tipa igrača, ali koji se upravo zbog toga i odlično dopunjuju i menjaju potpuno koncept igre kada se nađu na parketu. Realu je izmakla titula prvaka Evrope u poslednje dve sezone, na volšeban način, a u ovoj trećoj kampanji su promenili pristup. U toku sezone nisu bili ekstremno dominantni, ali su u TOP 16 u nekoliko mečeva pokazali da su itekako spremni za osvajanje Evrope. Ćaću i Ljulju, na drugoj strani, odgovara izuzetni Tomas Ertel. Duele iz ACB lige sada su premestili na evropski nivo, ali Ertel će svakako imati ogromnu motivaciju u ovom odmeravanju snaga. Rezerva u Efesu je Didi Drejper koji donosi puno u odbrani, ali jednostavno nije nivo Realovih igrača. Upravo zbog te činjenice je i promenio srediu prošlog leta, prešavši upravo iz Madrida u Tursku. Treći izbor na ovoj poziciji u Madridu je Fakundo Kampaco, drčni Argentinac. Sa druge strane, određene minute može očekivati i Dogus Balbaj.

marca.com

marca.com

Na pozicijama beka i niskog krila, Real Madrid je takođe izuzetno popunjen. Na beku je sjajni šuter Džejsi Kerol, univerzalac Rivers ( koji igra slabu sezonu ), dok su na poziciji niskog krila zvezda Reala Rudi Fernandez, kao i beskompromisni borac Jonas Mačiulis.

Važno je napomenuti da je zvezda ekipe Pabla Lasa Rudi Fernandez pod znakom pitanja za četvrtfinalne duele usled povrede leđa koju je zadobio u ACB ligi na meču sa Saragosom.

U ekipi Efesa roster na beku i niskom krilu donose Met Džening ( nije nivo potreban za četvrtfinale EL ), mladi Čedi Osman, dok na krilu igra trofejni Perperoglu uz Darija Šarića koji pokriva više pozicija.

Među navijačima Efesa, trenutno se smatra da je upravo Šarić najveće razočaranje ove sezone jer nije uspeo da pronađe ulogu niti poziciju na kojoj doprinosi najviše. Da li će to mladi Šarić popraviti u poslednjim mesecima sezone, videće se.

Na visokim pozicijama u Real Madridu je stožer Felipe Rejes, kapiten Madriđana. Kvalitet donosi veteran Noćioni, kao i Gustavo Ajon koji minute troši na pozicijama 4 i 5. Moćnu centarsku liniju Reala upotpunjuju Janis Burusis ( povređen trenutno – lakša povreda ), kao i Salah Mežri, koji je poslednjih dana dovođen u vezu sa transferom u Klivlend Kavalirse sledeće sezone. Važno je navesti i fizikalca Markusa Slotera koji će moći da potpuno zaustavi snažnog Lazmea. U Efesu, najbitniji igrač na visokim pozicijama je srpski ( bivši ) reprezentativac Nenad Krstić. Srebrni sa SP u Španiji nosi unutrašnju igru Efesa, a i značajno podiže formu. Partner mu je Stefon Lazme, snažni Gabonac. Bitan faktor u Efesu je i Milko Bjelica, koji ima dobru sezonu.

twitter.com

twitter.com

Zaključno, čini se da je Real u ovom duelu veliki favorit i da bi sve osim pobeda od 3 – 1 ili 3 – 0 bilo iznenađenje. Igra Efesa će dosta zavisiti od učinka Nenada Krstića i Darija Šarića, a ukoliko oni budu imali dobar ritam u seriji ekipi Pabla Lasa neće biti lako. Ostaje da se vidi da li će na teren istrčati Rudi Fernandez i Janis Burusis, ili se ipak neće oporaviti za ovaj evroligaški klasik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.