Rajs predvodio surovi Himki u pobedi protiv Žalgirisa

Himki je još od prve četvrtine kontrolisao utakmicu i na kraju ubedljivo slavio protiv Žalgirisa sa 111:80. Utakmicu je obeležilo 56 faulova i 70 izvedenih slobodnih bacanja. Ovo je bilo veče Tajrisa Rajsa koji je postigao 20 poena i 11 asistencija. Pratili su ga Hanikat, Šved, Koponen i Dragić sa 14,13,12 i 11 poena. U poraženom timu Seibutis je imao 15, Vujukas 14, a Ulanovas 12 poena.

Utakmica je počela ujednačeno. Himki je pogađao preko Ogastina pod košem, a asistencije je delio Rajs. Žalgirs je najveći broj poena postigao pod košem, sa niskog posta i iz ofazivnog skoka. Prvo rezultatsko odvajanje izazvao je Šved nerezonskim šutevima za tri poena, što su Ulanovas i Seibutis kaznili poenima iz kontri. Žalgiris je vodio sa 14:8, pa je trener Himkija zatražio tajm-aut. Himki se vratio posle tajm-auta, prvo su Dragić i Rajs pogodili trojke, a onda je isti dvojac bio odgovoran za poene iz kontri. Bolja odbrana Himkija pod košem ograničila je poene Žalgirisa, pa je Jasikevičius pri rezultatu 16:16 zatražio tajm-aut. I posle tajm-auta Žalgiris nije imao rešenja u napadu, unutrašnja igra je neutralisana dobrom igrom Himkija u odbrani. Nastavile su se kontre Himkije i poenima Ogastina iz pik end rola završena je prva četvrtina sa 25:18 u korist ruske ekipe.

Žalgiris je bolje otvorio drugu četvrtinu. U napadu su igra iz pik end rola i varijacije na nju dale rezultata i razlika je smanjena na -3. Himki je u ovom periodu igrao vrlo široko u napadu sa svih 5 igrača izvan reketa, što se završilo promašajima. U minutima koji su usledila vladala je potpuna konfuzija na terenu. Tome su doprinele sudije koje su preoštro dosudile nesportsku grešku Žalgirisu da bi je nekoliko minuta kasnije kompenzovali istom merom protiv Himkija. U moru faulova i izgubljenih lopti, Himki je napravio manje greški i uspešno realizovao šanse iz kontri, pa su do TV tajm-auta poveli 34:25, a onda vezanim poenima Monije podigli na +13, pa je Jasikevičius reagovao novim tajm-autom. Žalgiris je do kraja poluvremena povratio igru u napadu, pa su prodorima i asistencijama prebrzog Seibutisa i poenima Ulanovasa došli do 38 poena. U odbrani nije bilo većeg pomaka, pod košem primaju poene od Sokolova, a u šutu spolja od Hanikata, dok Rajs stiže do devet asistencija. Prvo poluvreme je pripalo Himkiju sa 14 poena razlike.

Foto: http://www.euroleague.net/

Foto: http://www.euroleague.net/

Himki je bolje otvorio treću četvrtinu. Sa četiri vezane trojke podigli su razliku na 64:54. Sjajni Rajs i Dragić su predvodili Himki u ovoj deonici meča. Žalgiris je počeo promašajima Seibutisa, ali su se vratili u igru preko poena Vujukasa sa niskog posta. Hikijeve promašene trojke i pogođena Motuma iz tranzicije za Žalgiris  smanjili su razliku na -16, što je izazvalo tajm-aut trenera ruske ekipe. Himki je do kraja četvrtine održavao razliku preko poena Sokolova pod košem i Šveda koji je igrao u naletima sa velikim oscilacijama. Žalgiris je i posle tajm-auta spuštao na uspešnog Vujukasa, da bi kasnije većinu poena donela spoljna linija sa slobodnih bacanja. Pred poslednju četvrtinu se ušlo sa rezultatom 77:61 za Himki.

Rajs je obeležio i početak poslednjeg perioda, poenima iz prodora, trojkom i asistencijom podiže prednost na 91:66 i zakazuje tajm-aut Žalgirisa. Litvanska ekipa je počela trojkom Venea i poenima iz prodora Seibutisa, ali su promašaji i hronično loša tranzicija u odbranu uzrokavali povećanje ionako velike razlike za Himki. U drugom delu četvrtine šansu da zaigraju  dobili su i igrači koji inače nemaju veliku minutažu. Koponen i Todorović predvodili su Himki protiv razbijene ekipe Žalgirisa do 111:80.

Leave a Reply

Your email address will not be published.