G5: Ataman na F4, Efes nadigrao Barselonu

Košarkaši Anadolu Efesa krunisalu su odličnu sezonu u Evroligi plasmanom na F4, a srpski košarkaš Vasilije Micić nametnuo se, još jednom, kao lider svoje ekipe u ovom pohodu na završnu smotru najkvalitetnijeg evropskog klupskog takmičenja.

Anadolu Agency

Analizu započinjemo podatkom da je Efes u majstorici ubacio više trojki (17) nego sto je šutirao za dva poena (14). Podatak koji oslikava način na koji je Efes igrao kako cele sezone, tako i u seriji protiv Barselone.
Efes je tim sa ogromnim individualnim kvalitetom,daleko većim od Barselone. Posmatrajuci celu seriju, ključ majstorice ležao je u Barseloninoj odbrani. Pre svega individualnoj na igracu sa loptom, ali i kontrolisanoj defanzivnoj tranziciji, kako bi se usporila utakmica, smanjio broj poseda, i smanjio broj poena Efesa u kontranapadu i ranom napadu. Bas kao sto su uradili u G2. 
Na otvaranju, dobili su ritam kakav su želeli. Svaki napad Barselone podrazumevao je igru na niskom postu. Time su utakmicu uveli u pozicionu igru, davali sebi vremena da postave defanzivnu tranziciju, i birali dobre pozicije za Tomića i njegovu igru leđima ka košu. Uz to, Pangos je imao zadatak da se odmah nakon šuta svoje ekipe “lepi” za Larkina kako bi otežao otvaranje napada.
Barselona sa Tomićem i Serafanom pick and roll brani u dropu. Zbog individualnog kvaliteta koji ima spoljna linija Efesa, njihova obaveza bila je da izađu visoko, skroz do linije 6.75 kako bi usporili delovanje igrača sa loptom. Jednostavno, oni to ne mogu.
To je Danston odlično čitao, praveći kratki rok na penal, a odatle radio dalju distribuciju i protok lopte za otvorene šuteve saigrača van linije 6.75. U tome mu je pomogao i Singlton sa svojim suludim i sporim rotacijama, gde je mašio toliko da je ostavljao samog Larkina kako bi rotirao i Balbaju zatvorio sut.
Ataman je Vasilija Micica izostavio iz startne postave, a razlog je odbrana Tomasa Ertela koji takođe utakmice počinje sa klupe. Po ulasku u igru, Micić uzima ključeve u ruke.  Driblingom je apsolutno svaki put napravio prednost bilo u igri jedna na jedan sa Ertelom, ili opet uvlačeći Serafana i Tomića u pik odbranu. Nakon prodora, realizacija je bila ili na obruču, ili je kaznjavao svaku rotaciju odbrane ekstra pasovima na liniju 3 poena. Pešić je pokušao da Klavera kao najelitnijeg defanzivca stavi na Micića, ali je Ataman težište svojih napada preusmerio spustanjem leđima ka košu Andersona protiv Ertela. Micić je za poluvreme upisao 10 poena i 6 asistencija, od čega 5 za šuteve za 3 poena.
Neću reći ništa novo ako kažem da je Šejn Larkin jedan od najboljih napadača u ligi. Pleni lakoća kojom završava prodore pod kontaktom sa odbranom ili šutira iz driblinga  (obično desnog) za 3, odmah nakon pika.

Anadolu Efes Sk

Probleme u odbrani, isprobijanu prednju liniju, gomilu kick pasova i otvorenih šuteva nakon prodora Larkina, Simona i Micića, Pešić je pokušao da reši tako sto je Tomića, Serafana i Ertela kao defanzivne labilnosti tima poslao na kraj klupe, a snizio petorku sa Oriolom na poziciji 5. Postava sa Pangosom, Hangom, Klaverom i Oriolom na terenu sposobna je da iznese ogroman posao u odbrani, ali nedostaju poeni u rukama.
Jednostavno Pešić je žrtvovao svoje najbolje napadače, da bi dobio odbranu koju smo naveli kao ključ majstorice. U prilog tome ide činjenica da je Tomić igra samo 16 minuta, Ertel nesto manje od 20.
Konačno, u ovom trenerskom duelu pobedu odnosi Ergin Ataman. Činjenice su da je Anadolu Efes daleko kvalitetnija ekipa, ali je trener Pešić uspeo da minimizira razlike i seriju odvede u 5. utakmicu. Ipak, za prolaz na F4 je često od odlučujućeg značaja kvalitet na parketu, a tako je bilo i ovog puta.
Piše: Mirko Milutinović, košarkaški trener

Leave a Reply

Your email address will not be published.