F4: Obradović na putu ka neverovatnom

Najtrofejniji trener Evrolige u istoriji, Željko Obradović, predvodi svoj Fenerbahče u pohodu na prvu titulu prvaka Evrope u klupskim vitrinama.

Put ka F4 u Berlinu za Fenerbahče nije bio previše težak, odnosno momci sa Bosfora učinili su ga neviđeno lakim. Obe uvodne faze Evrolige, Žuto-Plavi iz Istanbula rešili su rutinski, dok je duel u 1/4 Evrolige bio lišen rezultatske neizvesnosti uprkos imenu i snažnom sastavu Real Madrida.

Partije u dosadašnjem toku Evrolige daju puno pravo ekipi Fenera da ponese epitet favorita na završnici u Berlinu, ali bogato iskustvo trenera Obradovića sigurno upozorava igrače da je F4 format najopasniji za najjače. Pored te tradicije, Laboral Kuča kao protivnik u polufinalu može biti vrlo nezgodan zbog velikog skorerskog potencijala koji poseduje, i puno raspoloženih igrača u svojim redovima.

Ipak, poznajući kvalitete Fenerbahčea jasno je da ova grupa igrača na F4 ide na trofej, i da sve osim osvojenog pehara ne bi zadovoljilo sportske apetite ovih šampiona.

mynet.com

mynet.com

Željko Obradović je zadržao naviku da evropskoj košarci iz sezone u sezonu pristupa avangardno. Ni takmičarska godina 2015/2016 nije izuzetak.

Istorija Obradovićevih pohoda na kontinentalne titule je duga, a počinje u “njegovom” Partizanu. Uz savetodavnu ulogu profesora Ace Nikolića, Željko je od najmlađeg tima evropskih izgnanika načinio šampiona, a ovaj antologijski uspeh ponavljao je posle mnogo puta, ipak u daleko boljim uslovima.

Navijači Huventuda, Real Madrida i posebno Panatinaikosa bili su svedoci trenerskog genija Željka Obradovića, a da ne bismo išli predaleko u košarkašku istoriju, dovoljno je evocirati uspomene sa kraja prve decenije 21. veka. Tada je Željko uveo u evropske košarkaške udžbenike igru sa Majkom Batistom na poziciji 5, sa Dijamantidisom kao dvosmernim superstarom i ostalim igračima koji su imali precizne uloge.

Ova sezona u Fenerbahčeu donela je ponovi novi pristup košarci, ali u drugom pravcu. Željko je kao centarski par spojio Ekpe Judoa i Jana Veselog, a takvu pokretljivost, skočnost i zaštitu obruča je imao retko koji tim u evropskoj istoriji. Obojica su dokazani igrači, ali su u Fenerbahče došli sa mrljom iz NBA lige i epitetom “draft promašaja”.

Sledeći “izum” Obradovića, kreiran za ovu godinu, je igra Luiđija Datomea i unutra i spolja, kao i oštar kontrast u igri plejmejkera, gde zavisno od čoveka na poziciji 1, igra poprima potpuno drugačiju fizionomiju.

Srpski košarkaši u Fenerbahčeu su vrlo bitan šraf mašinerije. Najpre je Bogdanović zauzeo lidersku poziciju, a kasnije je svoju ulogu uspostavio i Kalinić. Igrač kojeg navijači Partizana doživljavaju kao svog, Jan Veseli, nosilac je avangarde, dok je ljubimac Crvene Zvezde Pero Antić onaj koji daje šut spolja i veteransku stabilnost.

Prema navodima iz Berlina, za očekivati je da podrška Fenera u dvorani bude veoma snažna, a na igračima je da opravdaju velika očekivanja. Biće sve samo ne lako…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.