F4 junaci ili tragičari : Žoc

Želimir Obradović je bivši srpski i jugoslovenski košarkaš i najtrofejniji trener evropske košarke. Titulom koju ponovo juri na F4 u Madridu 2015. godine okitio se 8 puta do sada.

1992. godine postao je prvak Evrope sa „svojim“ Partizanom, a nakon tog epohalnog uspeha trenerski put ga je vodio do neslućenih visina. Prvak Evrope je postao i sa Huventudom 1994. godine, Real Madridom godinu kasnije a na klupi atinskog velikana Panatinaikosa slavio je čak 5 osvojenih trofeja klupskog prvaka Evrope. Učestvovao je na još 5 F4.

mynet.com

mynet.com

Željko Obradović ove sezone igra sa atipičnim timom za svoje poimanje košarke. Ne poseduje jakog centra, već igru bazira na novim postulatima. Pokretnost, akcije, specijali (koji su njegov trenerski pečat ) kao i nekoliko all- roundera u ekipi mu daje nadu da se i ove godine može okititi trofejem prvaka Evrope.

Željko igra moderno, sjajno koristi prednosti svojih igrača, kao i mane protivničkih. Ta osobina mu je i donela naziv NBA trenera u Evropi, jer je upravo Željko u tome najbolji. Takođe, važi i fama da kada se dokopa F4, a još više finala, Željko veoma teško ispušta trofej iz ruku.

Ove godine Željkov tim vodi sjajni Nemanja Bjelica – čovek dabl – dabl. Pored Bjelice, blistavih momenata ima i Preldžić, kao i mala mamba Endru Gaudlok. Gaudlok je još jedan dokaz da Obradović ume da postavi igru prema svakome i da je apsolutno prilagodi, jer je njegova ranija trenerska filozofija bila netolerantna prema takvom tipu košarkaša.

U ekipi Željko poseduje i dva ljubimca navijača Partizana Jana Veselog i Bogdana Bogdanovića. Bogdanović se još uvek traži, odnosno nije svoju igru doveo na nivo „ubice“ kakav je bio u Crno – Beloj opremi i reprezentaciji Srbije. Poznato je da Bogdan voli završnice i da ga te situacije posebno nadahnjuju. Jan Veseli je već sada najatipičnija petica u evropskoj košarci ikad viđena, koju Obradović koristi maestralno. Kretnje Veselog su postale impresivne, kao i trenerski specijali samo za njega servirani.

Početak sezone za Željka nije obećavao. Fener je igrao od sjaja do očaja, a i delovao je kao tim sačinjen od brutalnih individualaca. Odnosno, bio je samo to. Tim je postao kako je sezona odmicala, a bitan faktor u tome je bilo potpisivanje majstora košarke Nikosa Zizisa. Pred ovaj F4 najveća žal ostaje što u Feneru neće biti Riki Hikmena koji se teže povredio, jer bi sa njim spoljna linijaturskog sastava bila krajnje nadrealna.

mondo.rs

mondo.rs

U polufinalu EL Željko se susreće sa Madriđanima željnim trofeja. Oni trofej čekaju upravo od odlaska Obradovića 1995. godine. Da li Fener može pred bučnom madridskom publikom savladati favorizovani Real ? Sa Željkom na klupi, ništa nije nemoguće.

Košarkaški gledano, prednost na klupi koju poseduje Fener je osetna. Obradović je miljama daleko po kvalitetu od Lasa, ali da li treneri igraju ili trenutna inspiracija velikih igrača u obe ekipe?

Na ovom F4 može, u finalu, potencijalno doći i do emotivnog susreta između trenera Obradovića i njegovog višegodišnjeg pomoćnika Itudisa. Itudis je nebrojeno puta isticao da je sve što zna o košarci naučio od jugoslovenskih trenera, a posebno od Željka…

ŽELJKO, POSTAJEŠ LI HEROJ MILIONA U TURSKOJ ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.