F4: Heroji Laborala

Košarkaši Laboral Kuče napravili su najveće iznenađenje u ovogodišnjem izdanju Evrolige i plasirali se na F4 takmičenja. Kulminacija sezone tek predstoji, ali su izabranici trenera Perasovića već stekli “kultni” status u Baskiji.

U sastavu hrvatskog stručnjaka ima nekoliko imena vezanih za uspehe klubova sa ovih prostora, poput Davisa Bertansa, Jake Blažiča ili Darka Planinića. Ipak, suštinu igri Laborala posebno daju košarkaši koji ostvaruju “najbolje igre” u karijeri, Darijus Adams i Adam Hanga. Ovi igrači potpomognuti su iskustvom i vođstvom grčkog centra Janisa Burusisa, ali i specijalnim kvalitetima gotovo svakog igrača u sastavu.

Foto: twitter.com/Baskonia

Foto: twitter.com/Baskonia

Trener Velimir Perasović je na početku sezone odlično ukomponovao kvalitete sa kojima njegovi igrači raspolažu. To je rezultiralo brzom i modernom košarkom, sa osloncem na plejmejkere, šutere na poziciji 2-3 i raznovrsnog centra Burusisa koji može gotovo sve.

Defanzivne nedostatke ovakvog sastava prikrili su igrači iz drugog plana, a u takvoj ulozi se najbolje snašao mađarski internacionalac Adam Hanga. Hanga je iz pozicije “večitog talenta” i igrača sa kraja rotacije sastava Laborala izbio u prvi plan, najpre svojom defanzivom, a kasnije i svim drugim kvalitetima koji su se jasno iskazali. Dobar atleticizam, trčanje i borba našli su svoje mesto u konceptu trenera Perasovića, a posebno je Hanga bio važan igrač u 1/4 Evrolige protiv Panatinaikosa.

Ipak, lepotu i ton košarke u ovom sastavu daju igrači koji umeju više od Hange. Pomenuti Burusis pokazuje sve ono što ga je kroz karijeru krasilo, i to na višem nivou, dok je istinsku “eksploziju” na parket doneo dvojac Darijus Adams – Majk Džejms. Za Adamsa već vlada veliko interesovanje najbogatijih klubova Evrope, dok je priča Majka Džejmsa još zanimljivija.

Ovaj plejmejker odličnog tempa je, noseći dres Zagreba, služio za odmicanje čuvara od njega na liniji za 3 poena, a zatim je svoju karijeru gradio preko Omegne i Kolososa sa Rodosa. Zanimljivo je da je u jednom periodu, početkom prošle sezone, nuđen i Partizanu, ali do dogovora ipak nije došlo. Kasnije je završio u dresu Laboral Kuče i verovatno napravio najbolji potez u karijeri.

Tim iz Baskije nije imao previše sreće sa povredama u ovoj sezoni. Ipak, ta nezgodna činjenica nije zaustavila pohod Laborala ka najvećem uspehu u poslednjih nekoliko godina, a stanje sa rosterom je sada bolje. Za polufinale najjačeg takmičenja očekuje se i povratak Francuza Fabijena Kozera koji daje poseban kvalitet igri sastava, ali ostaje da se vidi koliko može Kozer posle dužeg odsustva.

Protivnik u 1/2 na F4 u Berlinu, za Laboral je verovatno najteži mogući. Na drugoj strani će biti Fenerbahče i najtrofejniji trener u istoriji Evrolige, ali je i pritisak polufinala apsolutno na strani turskog tima. Kakve su šanse španskog sastava da nastavi bajku do finala Evrolige, teško je prognozirati, ali Laboral svakako poseduje kvalitet da pobedi svakoga. Posebno na takmičenju F4 formata…

Leave a Reply

Your email address will not be published.