F4 analiza: Nastavak dominacije ili veliko iznenađenje?

Željko Obradović je svoju ekipu ponovo odveo na F4 Evrolige. To nije više nikakva vest, ali najtrofejniji trener Evrolige sigurno se ne zadovoljava samim prisustvom u Berlinu…

Košarkaši Fenerbahčea odmeriće snage sa ekipom Laboral Kuče u drugom polufinalu završnog turnira u Berlinu. Turski predstavnik će imati glasnu podršku sa tribina (najviše karata kupili navijači Fenera), ali će svoje navijače imati i sastav iz Španije.

Photo: www.fenerbahce.org/

Photo: www.fenerbahce.org/

Laboral Kuča je najveće iznenađenje ovogodišnjeg izdanja Evrolige, a posebno je impresivan način na koji su Baskijci pobeđivali svoje protivnike. Trener Velimir Perasović je svoje izabranike “naučio” da igraju brzu i napadačku košarku, a takav pristup igri doneo je mnogo inicijalno neutralnih pristalica. Pod vođstvom hrvatskog trenera eksplodirali su mnogi u sastavu, poput Darijusa Adamsa i Adama Hange, dok je svoju karijeru revitalizovao iskusni centar Janis Burusis.

Na protivničkom polu nalaze se moćni igrači, kako fizički tako i tehnički. Jan Veseli, Ekpe Judo, Điđi Datome i Bogdan Bogdanović glavna su snaga tima iz Istanbula, a svi su imali impresivne sezone.

Kuriozitet je da ni jedan od nosilaca igre Fenerbahčea nije osvajao Evroligu, ali su taj uspeh ostvarili takođe bitni igrači sastava Pero Antić i Kostas Slukas.

Osnovne prednosti Fenerbahčea su igra pokretnih centara, stalna mogućnost miss-match-a na svim pozicijama (Nikola Kalinić ima veliku ulogu u tom segmentu), raznolikost igre u napadu sa različitim plejmejkerima, ali i individualni kvalitet gotovo svakog igrača. Jedina slabost koja bi se mogla na prvi pogled uočiti u ovom sastavu je određeni nedostatak “dometa” u šutu. Ni to nije precizna formulacija, jer su Datome, Bogdanović, Dikson, Mahmutoglu i Antić odlični šuteri, ali pritisak polufinala ih može učiniti nekonstantnim.

Ekipa Laborala uzda se u organizatorsko i skorersko “ludilo” Adamsa, tempo i trčanje Majka Džejmsa, trojke Davisa Bertansa i all-round kvalitete Janisa Burusisa. Ulogu koju može imati Janis Burusis u sutrašnjem meču apostrofirao je u izjavi i Željko Obradović: “Kuča ima 3 sjajna plejmejkera, Adamsa, Džejmsa i Burusisa”. Važnu ulogu, posebno u utakmici sa čvrstim odbranama, može imati i Adam Hanga.

Zdravstveni bilten ekipe Laborala još uvek nije poznat, ali izostanak bilo kog igrača sa ovakvog meča bio bi ozbiljan hendikep za ovaj sastav.

Utakmica Fenerbahčea i Laborala na programu je sutra u 21h.

Leave a Reply

Your email address will not be published.