F4 analiza: CSKA ili Lokosi?

Ruski predstavnici na F4 u Berlinu, CSKA iz Moskve i Lokomotiva Kuban, igraju prvo polufinale elitnog košarkaškog takmičenja u Evropi.

Favorit za pobedu u ovom meču (prema kladionicama i za osvajanje EL) je velikan CSKA, ali rezultati iz ovogodišnje Evrolige daju pravo na optimizam i manjem klubu iz Rusije.

CSKA predvodi Dimitris Itudis, dugogodišnji prvi pomoćnik Željka Obradovića, dok je na klupi Lokomotive Jorgos Barcokas, trener koji je već osvajao Evroligu.

Grčki trenerski duel biće začinjen (ex)-jugoslovenskim šmekom, jer su obojica trenera bili pod uticajem velikih košarkaških imena sa naših prostora. Dimitris Itudis je studirao i zavoleo košarku u Zagrebu, a kasniji mnogosezonski rad sa Obradovićem potpuno je Itudisa uključio u jugoslovensku filozofiju košarke. Jorgos Barcokas je imao nešto drugačiji put, ali je i njegovu karijeru bitno obogatio rad sa srpskim trenerom Dušanom Ivkovićem čiji je pomoćnik bio u Olimpijakosu.

Foto: http://www.sportklub.rs/

Foto: http://www.sportklub.rs/

CSKA i Lokomotiva gaje različite stilove igre u ovoj sezoni. Dok Lokosi “žive” na pokretnim i nižim centrima Rendolfu i Singltonu, uz dodatak sjajnog pleja Dilejnija, dotle CSKA igru bazira na klasičnim postulatima, samo bez kvalitetne petice.

Za igru CSKA od presudnog je značaja nastup bekovskog dvojca Teodosić-De Kolo, a ogromnu važnost u igri ima i Kajl Hajns. Uloga Hajnsa je još veća, pošto je jedina kvalitetna opcija na poziciji centra, Džoel Frilend, van stroja.

Ko će se sutra bolje snaći zavisi od mnogo faktora, a dosta značajni mogu biti procenti šuta za 3 poena (posebno Lokomotive), kao i aktivnost igrača na skoku.

Upravo je Nando de Kolo potencirao značaj borbenosti i požrtvovanosti za osvajanje trofeja, pa je danas istakao dobro poznatu košarkašku misao “napad dobija utakmice, ali odbrana osvaja trofeje”, a u nastavku se osvrnuo na nagradu za najboljeg defanzivca EL koju je dobio njegov kolega iz sastava Kajl Hajns.

CSKA u svojim redovima ima dva igrača koji su ovenčani najbitnijim priznanjima, a to su upravo De Kolo (MVP) i Hajns (DPOY).

Sa druge strane, ono što Lokomotiva ima da ponudi svodi se na učinke zvezda sastava, ali i šuteve za 3 poena Broekhofa, Drejpera i nezaobilaznog Meta Dženinga. Koliko je to dovoljno za prolazak simpatičnog sastava iz Rusije, ostaje upitno.

Utakmica prvog polufinala Evrolige, CSKA – Lokomotiva, na programu je sutra od 18 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.