Evroligina legenda – Dušan Ivković

Dušan Ivković će postati, sedma po redu, legenda Evrolige! On je prvi trener kome će biti uručena ova nagrada.

Foto: Haber

Evroliga je objavila da će proslavljeni stručnjak 20. septembra ući u njihovu “Kuću slavnih”. Nakon šest košarkaša, Dušan Ivković će biti prvi trener kome je ukazana ta čast. Pre njega, ovo priznanje su dobili Dimitris Diamantidis, Šarunas Jasikevičius, Huan Karlos Navaro, Teo Papalukas, Ramunas Šiškauskas i Mirsad Turkdžan.

Prvi čovek Evrolige, Đordi Bertomeu je povodom toga izjavio:

Veliko nam je zadovoljstvo što će Dušan Ivković biti prvi trener koji će postati legenda Evrolige. Nemoguće je prenaglasiti Dušanov status, kako u trenerskom svetu, tako i kao mentor za veliki broj košarkaša koje je stvorio. On je pravi primer svima ostalima u svojoj profesiji. Jedini je trener koji je uspeo da osvoji oba naša takmičenja: Evroligu i Evrokup. Njegov doprinos košarci je ogroman

Najveće uspehe u klupskoj košarci, Ivković je ostvario trenirajući Olimpijakos sa kojim je osvojio Evroligu 2 puta: 1997. godine i 2012. godine. Šampion Evrokupa je bio 2006. godine sa moskovskim Dinamom. Trenersku karijeru je počeo davne 1978. godine u Partizanu, a sa reprezentacijom Jugoslavije je tri puta osvajao EuroBasket, jedno Svetsko prvenstvo, a ima i srebro sa Olimpijskih igara iz Seula 1988. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.