Evroliga: Klasik otvara takmičenje

Nova Evroliga, stara uzbuđenja. Ljubitelji košarke u Evropi jedva su čekali ovaj dan i otvaranje takmičenja u najkvalitetnijem klupskom takmičenju starog kontinenta.

Novi ligaški format Evrolige učinio je da mečevi već od 1. kola dobiju na daleko većem značaju, a sada će borba za bodove biti maksimalna od početka, bez ikakvih kalkulacija. Ipak, kada igraju Real Madrid i Olimpijakos samo razmišljanje o bodovima nije pravilan pristup – oba sastava imaju puno košarke u sebi, i prave majstore koji to mogu pretočiti na parket.

euroleague.net

euroleague.net

Trener Pablo Laso je odlično startovao u Endesa ligi, čime je izbrisan poraz sa Superkupa Španije od večitog rivala Barselone. Real igra dobro, atraktivno, a deluje i za brzinu više u odnosu na period kada je plejmejker bio Serhijo Rodrigez. Drugi Serhijo, Llulj, donosi neverovatne pogotke, u odličnoj je formi i vrlo odlučno pristupa rešavanju svih situacija za Madriđane. Tu su sada sjajni Entoni Rendolf, radnik Otelo Hanter, borbeni Didi Drejper, a Real je veliku transfer pobedu odneo i produžavanjem ugovora sa Meksikancem Gustavo Ajonom. Stari šmek ekipi dodaju i Felipe Rejes i Andres Noćioni, koji uprkos godinama opstaju na najjačoj sceni.

Sa druge strane, sastav trenera Sferopulosa započeo je kampanju u grčkom kupu na izuzetan način. Ubedljiva pobeda i odlična igra postali su zaštitni znak Olimpijakosa. Tim je obogaćen za sjajnog strelca Erika Grina, kao i snažnog Kema Birča. Dobre vesti za trenera Sferopulosa stižu i iz medicinskog departmana tima, a glase da je Patrik Jang na 100% spremnosti i da se stavlja na raspolaganje za večerašnji nastup.

Naravno, u crveno-belom sastavu iz Pireja sve počinje (i završava se) sa prvom zvezdom Vasilisom Spanulisom. Veliku ispomoć Spanulis dobija od izuzetnog Jorgosa Printezisa, ali glavna odlika Olimpijakosa u poslednjih par godina je borba u odbrani i timska igra.

Ljudi su spremni za najbolju Evroligu do sada, a ova sezona će pokazati da li novi format donosi više toga dobrog ili lošeg. Na ispitu su kako timovi i njihova forma, tako i sam sistem takmičenja. Samo neka počne, letnja pauza bez vrhunske košarke je bila previše duga…

Leave a Reply

Your email address will not be published.