EL: Real Madrid

Madriđani u novu sezonu Evrolige ulaze kao šampioni i ponovo sa najvišim ambicijama.

Los Blankosi su osvežili igrački kadar, zadržali najveće zvezde i spremno ulaze u novu sezonu u svim takmičenjima.

Ekipu su napustili iskusni grčki centar Janis Burusis, a iz visoke linije otišli su i Markus Sloter kao i Salah Mežri, te je pozicija 5 pretrpela drastične promene. Od respektabilnih imena u klubu nije više ni KC Rivers, kao ni drčni Argentinac Fakundo Kampaco.

Menadžment Madriđana je uspeo u svom osnovnom naumu, a to je da u klubu zadrži Serhija Ljulja i Ćaća Rodrigeza, dok je uprava Reala bila aktivna i na transfer tržištu, te je ekipu pojačala sa Trejom Tompkinsom (PF, 208cm), kao i Džeferi Tejlorom (SF, 201cm).

defensacentral.com

defensacentral.com

Ovim izmenama madridski tim je izgubio na čvrstini u odbrani koju je donosio Sloter, a u novoj sezoni trener Laso će biti lišen i kvaliteta Burusisa u šutu za 3 poena, i visine Salaha Mežrija. Sva tri centra koja su napustila ekipu nisu blistala u prošloj sezoni, tako da su ove promene i bile očekivane. Ono što je iznenadilo je da Real nije angažovao ni jednu pravu peticu, te je ostao samo sa Ajonom i Rejesom koji su bliži poziciji k. centra. Brzina igre Reala, sudeći po ovim izmenama, biće još veća – Real Madrid će “konačno” u potpunosti igrati na Ljulj nivou obrtaja.

Brza košarka, pokretni centri, iskusni Noćioni, namazani Rejes, snažni Mačiulis i ostali umetnici garantuju visok nivo loptanja u Madridu i novi pohod na Evrotitulu.

Slabosti ovog tima su donekle već objašnjene (nedostatak čvrstine i visine), ali potencijalni problem može biti i neizvesnot u pogledu doprinosa novajlija Tompkinsa i Tejlora, koji do sada nisu igrali u timu koji igra za Evrotitulu, tačnije Tejlor ni nema evropskog iskustva.

Prednosti Reala u ovom sastavu nije lako ni nabrojati, ali u osnovi se svude na suvi kvalitet koji poseduju, i individualno i timski.

Čini se da je osnovno pitanje da li su Madriđani spremni da u ovom sastavu pomere limite košarke koja postoji na evropskom tlu, i na određeni način je redizajniraju. Ukoliko u tome uspeju, može se svakako govoriti da je ekipa Pabla Lasa spremna za nove trofeje. Verujem da o drugačijem scenariju sezone se u Madridu i ne razmišlja, ali naredni period će pokazati kvalitet urađenog posla ovog leta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.