EL presek: Fener dominantan na krilima Bogdana

Ekipa Željka Obradovića savladala je Real Madrid u oba istanbulska susreta, u drugom posebno ubedljivo rezultatom 100-78.

Pred trenerom Obradovićem je bio veliki izazov kako sakriti nedostatak najvažnijeg igrača u sistemu Jana Veselog od aktuelnog šampiona Evrope. Ipak, srpski stručnjak je to uspeo na parketu Ulker Sport arene.

Od početka sezone Fenerbahče je zauzeo jasan kurs u svojoj igri, a to je još jedna avangardna promena Željka Obradovića u evropskoj košarci. Trener Žoc je zaigrao sa dva ekstremno pokretna centra – Judom i Veselim, a linija pod košem je ostala veoma tanka sa samo Antićem i Hersekom kao pojačanjima. To Feneru nije smetalo da zabeleži najbolje rezultate u Evropi od početka Evrolige, ali je postojala opravdana bojazan da bez Veselog Turci neće moći da savladaju dobro popunjeni Real Madrid.

Obradović je u prvom meču (75-69) izveo trenerske minijature sa Kostasom Slukasom u napadu i Ekpe Judom u odbrani, što mu je donelo 1-0 u seriji. U drugom susretu Real Madrid je potpuno razbijen već u prvoj četvrtini (27-14), dok je ugled kluba doveden u pitanje nakon druge deonice (27-15) i rezultata na poluvremenu 54-29.

kosarka.si

kosarka.si

Konstanta u oba meča su odlične partije Bogdana Bogdanovića koji je povukao kad god je trebalo, dok je svoju ulogu u niskoj petorci Fenera pronašao i Nikola Kalinić (17 poena, 8/9 za 2).

Sa druge strane, trener Pablo Laso je realnu šansu za pobedu propustio u prvom meču kada je Real Madrid uspeo da preokrene rezultat u 3. četvrtini i bio na krilima dobre igre. Insistiranje na šutiranju za 3 poena se tada nije isplatilo, Real je promašio važne šuteve, a Slukas je priveo meč kraju za Fener. U drugom susretu, od taktike Lasa nije ostalo mnogo. Ni solidan šut za 3 poena (10/24), ni 16/21 sa slobodnih bacanja nije ublažilo debakl Madriđana.

Pred igračima Real Madrida i trenerom Lasom je veliki izazov u Barklaj centru. Najpre, iskusni igrači Reala ne smeju dozvoliti da najbolji u njihovim redovima bude momak rođen 1999. godine Luka Dončić (10 poena, 6 skokova, za 14 minuta), a zatim i da izgrade balans unutrašnje i spoljne igre, da se ne dogodi da opet više šutiraju za 3 nego za 2 poena. Ne samo da je izbor taktike za Lasa bio pogrešan, već su i izvođači tih zamisli bili pogrešni. U drugom susretu najbolji šuter Evrope Džejsi Kerol nije ni pokušao za 3 poena, dok je Džeferi Tejlor imao čak 5 šuteva van linije 6.75. Tejlor je u toku boravka u NBA ligi bio na klinici za “popravku šuta”, a to sve govori o njegovim šuterskim kvalitetima.

Trener Željko Obradoviće će, poput kolege, biti na novim izazovima. Nakon trenerskih minijatura u Istanbulu, videćemo da li je ostalo dovoljno iznenađenja i za Madrid. Osim toga, euforija u Turskoj brzo dostigne vrhunac, Fenerbahče je neiskusan tim u evropskim okvirima, a posao još uvek nije završen.

Sledeći meč mora doneti bolju košarku od strane Real Madrida, ali i značajno poboljšanje neće biti dovoljno ukoliko Fenerbahče odigra na gornjim granicama svojih mogućnosti. Međutim, kreće se od nule i poslednje partije ne znače mnogo…

Leave a Reply

Your email address will not be published.