EL presek: Briga za CSKA, žal za Zvezdu

Košarkaši CSKA vode 2-0 u plej of seriji Evrolige protiv Crvene Zvezde nakon završetka moskovskih megdana.

Zadovoljstvo u redovima ruskog giganta može trenutno poticati samo od odbranjenog domaćeg parketa, dok je sve ostalo podložno daleko većoj analizi.

Objektivno, CSKA je razočarao svoje navijače. Prikazana igra nije dostojna naslova jednog od favorita takmičenja u Evroligi, a trener Radonjić je, kao i neki pre njega, jasno uočio mnoge slabosti rostera Moskovljana.

CSKA je “na papiru” dobio najslabijeg rivala iz TOP 16 faze (CZ bila na poziciji 4), ali je moskovski parket odbranjen na sreću, mišiće i znanje. Takvo mučenje za favorita takmičenja nikako nije dobro u ovom periodu sezone, a mečeve sa Zvezdom su pratili i potencijalni rivali na F4.

Razlozi za slabije partije ekipe iz glavnog grada Rusije potencijalno leže u odličnoj pripremi meča od strane trenera Radonjića, borbenosti igrača Zvezde, ali ono što može da brine Vatutina je slabost iz srca ekipe. Jednom je zaustavljen Nando de Kolo, a drugi put Miloš Teodosić. Bez njih CSKA nije pretnja, posebno sa kraterom na poziciji 5.

Photo: euroleague.net

Photo: euroleague.net

Crvena Zvezda ima za čim da žali. “Spetljavanje” Micića u prvom meču, i Jovića u drugom, potencijalno je odnelo bar jednu pobedu sa konta srpskog predstavnika, a bez obzira na konstantno oslovljavanje poraza Zvezde sa rečju “čudo”, deluje da je po sredi preuveličavanje kvaliteta CSKA čime se, u isto vreme, umanjuje kvalitet Crveno-Belih koji se posmatraju kao neravnopravni. Crvena Zvezda je dokazala da nije slučajno u TOP 8 fazi, a pokazala je da može biti na istom nivou sa CSKA, barem u drugom meču.

Ono što puleni Dejana Radonjića nisu pokazali, a što je pored grešaka i koštalo jedne pobede, je konzistentnost u igri. Nedostajala je “zloupotreba” centara Zvezde protiv 198 cm visokog Kajla Hajnsa koji je većim delom “glumio” centra. Ne samo što je Amerikanac glumio, već je za svoju ulogu zaslužio Oskara. U oba susreta je odigrao vrhunski, eksploatisao sve nedostatke Štimca i Cirbesa, a prvi meč mu je doneo i rekord karijere u Evroligi po broju poena.

Zaključno, ovakvim partijama CSKA najviše se raduju potencijalni pretendenti na trofej Evrolige, pre svih Fenerbahče. Sa zdravim Veselim (kompletnim rosterom), Fener je objektivno favorit Evrolige, a nakon poređenja nastupa u plej ofu, Turci to postaju najmanje duplo izraženije.

Da nije ništa gotovo u obe serije pokazuje činjenica da se sada utakmice sele na parkete rivala. Real Madrid je favorit u svojoj hali, ma koliko Fener moćno izgledao, a Zvezda ako nije favorit barem je, po prikazanom, zaslužila nadu za produžetak serije. U takvom raspoloženju se dočekuju mečevi početkom sledeće nedelje. Vikend je za pripremu taktike, poslednja uigravanja i sređivanje utisaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.