EL: Olimpijakos

Crveno-Beli iz Pireja u novu sezonu ulaze sa velikim ambicijama, a roster je značajno izmenjen u odnosu na prošlu (veoma uspešnu) sezonu.

Trener Sferopulos će se i dalje oslanjati na košarkaškog virtuoza Vasilisa Spanulisa, heroja Pireja Printezisa, sigurnog Lodžeskog ali i neke nove momke.

Pojačanja Olimpijakosa ovog leta su atletska “zver” Patrik Jang (C, 207cm), bivša zvezda Olimpije iz Milana Danijel Heket (SG, 199cm), šampion Turske Di Džej Stroberi, kao i domaći igrači Tsairelis i Atineu. Jedna od pridošlica je i reprezentativac Srbije Nikola Milutinov.

Sastav Olimpijakosa je doživeo i dva velika “udarca” – otišli su stub odbrane Brajant Danston, kao i projektovani naslednik Kill Billa Slukas. Takođe, izostanak Amerikanaca Brenta Petveja, Tremela Dardena i Olivera Lafajeta usloviće svakako određene promene u igri trenera Sferopulosa.

dailybasket.it

dailybasket.it

Šta je Olimpijakos izgubio, a šta dobio ovim promenama? Deluje da je Olimpijakos najviše izgubio u odbrani, jer su svi igrači osim Lafajeta bili odlični defanzivci. Svakako, idealna zamena za Danstona je svakako Patrik Jang, ali ostaje upitno da li Heket i Stroberi (izvrsni defanzivci) mogu apsolutno nadomestiti Dardena i Petveja. Na prvi pogled je “ime” Danijela Heketa najveće od svih pomenutih, ali postojalo je nešto posebno u igri AIR Georgia (Petvej) i Dardena što ih je, u Pireju, činilo i boljim nego što objektivno jesu.

Snažan udarac, pre svega koncepcijski, je i odlazak Slukasa koji je enormno doprinosio u svim uspesima Olimpijakosa ali koji je bio i nešto više od toga – bio je “Pirejac”.

Olimpijakos je ovim izmenama, pored izloženih gubitaka, mnogo toga i dobio. Najpre je “prihodovao” osveženje u vidu Patrika Janga (Danston je bio u ozbiljnom padu), potencijal Milutinova i energiju Danijela Heketa.

Pored svega toga, jasno je da ovaj tim Olimpijakosa “živi i umire” sa Spanulisom i Printezisom te će od kvaliteta njihovih sezona i zavisiti sav (ne)uspeh Pirejaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.