EL: Đorđević protiv Barcokasa

Košarkaši Panatinaikosa dočekuju ekipu Lokomotive Kuban u OAKA Areni u jednom od najvažnijih susreta 11. kola TOP 16 faze Evrolige.

Susret grčke i ruske ekipe predstavlja veliki izazov za trenere, jer činjenice pokazuju da je Lokomotiva jedan od timova koji igrački ne odgovaraju ovogodišnjem sastavu Panatinaikosa, pa trener Đorđević ponovo ima zadatak da pronađe formulu koja će doneti pobedu. Sa druge strane, trener Barcokas vodi jednu od najvažnijih utakmica za konačan plasman na tabeli grupe E, tako da će izazov pobede u Atini biti na još višem mestu na lestvici.

euroleague.net

euroleague.net

Ekipe PAO i Lokomotive su, košarkaškim rečnikom, suprotno koncipirane. Dok se grčki velikan zadržao na klasičnom rasporedu pozicija, Lokomotiva Kuban se “poigrala” sa svojim sastavom i stvorila modernu mešavinu “undersize” atletske ekipe, sa sjajnim pojedincima.

Subjektivni košarkaški afiniteti “vuku” ka konceptu Panatinaikosa, ali ovogodišnji rezultati u EL (kao i oni od proteklih nekoliko sezona) govore da trenutno veći procenat uspešnosti donose sastavi stvoreni van pozicionih pravila, a Lokomotiva je definitivno jedan od njih.

Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na postavke i kretnje bez lopte u napadima ekipe trenera Barcokasa. U tim segmentima Evroligom dominiraju niski i pokretni (krilni) centri Entoni Rendolf i Kris Singlton podignuti za poziciju više. Ove igrače loptama “hrani” jedan od najboljih tempo plejmejkera u Evropi Malkolm Dilejni. Ovaj organizator igre se ne može podvesti pod klasičnu podelu “pass-first” i “score-first” plejmejkera jer Amerikanac i jedno i drugo radi sa najvećim uspehom. Ono gde je slabiji je utakmica kojoj je nametnut nedostatak brzine i tempa – pozicioni napadi Dilejniju često proizvode nedostatak rešenja, ili preveliko zadržavanje lopte.

Veliki broj kretnji igrača bez lopte u napadu Lokomotive rezultira i velikim brojem otvorenih šuteva za 3 poena (ili duga dvojka). Ova ekipa za 3 poena u Evroligi šutira 36.5% na velikom broju pokušaja, a prvi meč večerašnjih rivala u Krasnodaru rešen je upravo serijom trojki Dontej Drejpera.

Odlični šuteri u ekipi Lokomotive su pomenuti Drejper, zatim Australijanac Rajan Broekhof, pridodati Met Džening, a respektabilni su i Dilejni i Klaver. Prvi strelac sastava je bivši NBA igrač Entoni Rendolf sa 16.2 poena u proseku, najbolji asistent Dilejni sa 5 uspešnih dodavanja, dok je vezivno tkivo (all-rounder) Viktor Klaver.

Večerašnji susret u Atini, ekipa Panatinaikosa će pokušati da odigra mudrije nego onaj u Krasnodaru. Trener Đorđević će sigurno svojim igračima ukazati na potrebu za kontrolisanom igrom, “poštovanjem” lopte i čvrstom odbranom koja je neophodna da bi se ekipe poput Lokomotive savladale.

Najbolji potezi sa utakmice Lokomotiva – PAO odigrane u Krasnodaru:

Izvor: youtube.com (EUROLEAGUE BASKETBALL)

Aduti ekipe “Zelenih” su inteligentni plejmejkeri Kalates i Dijamantidis, kao i “pravi” i fizički jači centar Miroslav Raduljica. Eksplozivnost sastavu PAO dodata je potpisivanjem Markiza Hejnsa i Eliota Vilijamsa, koji se pokazao kao pravo pojačanje već u ovih nekoliko mečeva. Važne uloge u sastavu PAO imaće i probuđeni Pavlović, kao i standardno bitni šrafovi Gist i Focis koji prete i unutra i spolja sa pozicije 4.

Opšti utisak ovog meča je da će se pobednik odlučivati najviše u segmentu nametanja svog stila igre – ukoliko utakmica bude sporija i fizikalnija, šanse PAO ekstremno rastu, dok za Lokomotivu važi suprotno. Puno otvorenih šuteva, pik & rol igre i brzine donose pobedu Rusima.

Meč u OAKA areni na programu je od 20.15h, a ovaj meč sigurno neće razočarati sve zaljubljenike u igru pod obručima. Trenersko nadmudrivanje može da počne!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.