EL Analiza: Laboral Kuča – Panatinaikos

Dueli košarkaša Laborala i Panatinaikosa biće susreti dve ekipe koje su u drugačijem ritmu odigrale TOP 16 fazu Evrolige.

Dok je Laboral Kuča od starta takmičenja u drugoj fazi demonstrirala odličnu i modernu košarku, uz dobre rezultate, PAO se većim delom prvog kruga značajno mučio. U jednom momentu, nakon poraza od Crvene Zvezde u Atini, i pozicija trenera Đorđevića nije bila sigurna, kao ni nekih igrača.

“Zeleni” su u skladu sa istorijom i renomeom kluba zaigrali nakon dolaska američkog beka Eliota Vilijamsa, a i drugo pojačanje Vins Hanter je dao svoj doprinos boljitku kako stanja na tabeli tako i same igre grčkog velikana.

eurohoops.net

eurohoops.net

Laboral je svakako jedno od iznenađenja u “težoj grupi”, mada će tek nastavak takmičenja pokazati pravi odnos snaga između timova. Dobre partije Laborala su, na kraju, bile dovoljne za prednost domaćeg terena u plej of seriji, dok se PAO zadovoljio 3. mestom nakon poraza od Anadolu Efesa.

Sudar ovih ekipa je, u istom, i sudar različitih košarkaških koncepcija. Perasović (Laboral) i Đorđević (PAO) jesu moderni treneri, ali sa različitim pogledima na košarkašku igru. Dok Perasović forsira brzu igru, sa značajnim oslanjanjem na bekove, Đorđević više koristi postavljanje napada, korišćenje centara i upravljanje satom. Iskustveno, hrvatski stručnjak na klupi Laborala ima duži staž na klupi, ali na stranu Đorđevića idu uspesi sa reprezentacijom, odnosno igra i na najvišem nivou.

Panatinaikos crpi veliku snagu iz plejmejkerskog dvojca Kalates-Dijamantidis, kako u napadu i kreaciji, tako i u odbrani. Kalates je u nekoliko navrata ove sezone potpuno zatvarao protivničke plejmejkere, a PAO je na taj način dobijao teške utakmice. Za očekivati je da će zaduženja Kalatesa i u ovoj seriji biti dvosmerna, a prvi kandidat za pokrivanje je odlični Darijus Adams. Uloga iskusnog Dijamantidisa je da bude vezivno tkivo sastava, a u ovakvim serijama je takav igrač od neprocenjivog značaja.

fiba.com

fiba.com

Snaga Laborala leži u modernim karakteristikama većine igrača i spospobnosti da se igra brzo sa relativno malim brojem grešaka. Majk Džejms, kada je na parketu, služi kao tempo bek i saigračima poput Blažiča ili Hange, po pravilu, ostavlja mnogo prostora. Upravo je Hanga jedan od igrača-otkrovenja sezone u EL, zbog porasta konstantnosti i dobrih atleskih predispozicija.

Ipak, kada se analizira sastav Laborala jasno je da je Janis Burusis duša ovog tima. Burusis igra zrelu sezonu, statistički 14.8 poena i 9.2 skoka, prosečno. Grčki internacionalac je savršeno prepoznao svoju ulogu u ovom sastavu, a trener Perasović ga izvrsno koristi.

Međutim, Janisu svakako neće biti lako u reketu PAO. Njega čekaju Raduljica, Kuzmić i Hanter, dok je i Džejms Gist jedno od fizički mogućih rešenja. Posebno zanimljivo će biti za gledaoce u duelu Raduljica-Burusis. Oba centra poseduju širok napadački arsenal (Burusis i šut za 3, Raduljica veći broj poteza na niskom postu), dok defanzivno nisu jake karike svog tima.

Zaključno, Panatinaikos poseduje širi (i kvalitetniji) roster, ali Laboral poseduje prednost u ranijem formiranju tima, kao i domaći parket. Publika u Atini jeste među najvatrenijima u Evropi, ali ni Baskijci neće štedeti snagu u podršci svom sastavu.

Za ljubitelje košarke sa ovih prostora, ova serija biće veoma zanimljiva. U dresu Laborala su trener Perasović, Darko Planinić, Jaka Blažič i Davis Bertans, dok PAO poseduje srpsku igračku koloniju, i selektora Đorđevića.

Leave a Reply

Your email address will not be published.