EL analiza: Fenerbahče – Real Madrid

Najbolji tim TOP 16 faze, Fenerbahče, dočekuje aktuelnog šampiona Evrope Real Madrid u derbi seriji plej ofa Evrolige.

Sastav našeg trenera Željka Obradovića ulazi značajno oslabljen u ovu seriju, lišen usluga ključnog igrača u sistemu pokretnih centara Jana Veselog.

Izostanak češkog reprezentativca i bivšeg košarkaša Partizana biće veliki udarac šansama Fenera, posebno usled činjenice da je turski sastav najslabiji na poziciji 5. Seriju protiv Reala izneće Ekpe Judo (u Malagi je imao bolnu grimasu na licu!) i Pero Antić koji ne voli previše igru u reketu.

Sa druge strane, iskusni Felipe Rejes, odlični Gustavo Ajon i mladi Hernangomez predstavljaće ozbiljan izazov za dvojac Fenera, a za očekivati je da Rejes pokuša da uvede Judoa u problem sa ličnim greškama.

Photo: euroleague.net

Photo: euroleague.net

Da ovi timovi ne zavise samo od igre visokih igrača, dokaz su renomirana imena na svim pozicijama. Kvalitativnu prednost prve postave ipak ima Fenerbahče, sa Datomeom i Bogdanovićem, a aduti Reala su iskusni Noćioni (još jedan od igrača koji je sklon izazivanju varnica na parketu), i oporavljeni Rudi (nedavno izaban za “najprljavijeg” igrača u Evropi, u neformalnom biranju).

Posebna snaga Reala je dvojac na poziciji 1, Ljulj-Rodrigez, dok je igrač zadatka najbolji šuter Evrope Džejsi Kerol. Istu ulogu, u suprotnom taboru, ima Melih Mahmutoglu.

Klupa može igrati važnu ulogu u ovakvim susretima, a tu je neuporedivo jači sastav iz Madrida, u igračkom smislu. Sa druge strane, najtrofejniji trener Evrolige je prednost Fenerbahčea, a poznato je da Željku taktičko nadmudrivanje nije strano i da Laso može očekivati barem 1-2 iznenađenja po meču.

Leave a Reply

Your email address will not be published.