EL analiza: CSKA – Crvena Zvezda

Košarkaši CSKA iz Moskve dočekaće Crveno-Bele u duelima koji otvaraju plej of nadmetanje u Evroligi.

CSKA se u većini medija apostrofira kao siguran putnik na F4, a na Crvenoj Zvezdi je da odigra rasterećeno i eventualno pokuša da napravi najveće iznenađenje ove sezone Evrolige i izbaci moćne Moskovljane.

Kvalitativna razlika je svakako na strani CSKA, ali i srpski predstavnik u TOP 8 ima svoje adute. Igra moskovskog tima se, u velikoj meri, bazira na moćnom bekovskom paru Teodosić – de Kolo, ali je CSKA solidno popunjen na svim pozicijama, osim centarske.

Photo: euroleague.net

Photo: euroleague.net

Upravo na saradnji plejmejkera i centara je Crvena Zvezda prokrčila put do TOP 8, a snaga Majka Cirbesa može biti problematična za visoke igrače Armejaca. Džoel Frilend je rovit, bio je često povređen ove sezone, dok Korobkov i Lazarev nisu centri EL formata.

Da Crvena Zvezda nije bez šansi govore i rezultati koje su postigli neki drugi timovi protiv CSKA ove sezone. Brose, Unikaha, Novgorod su uspevali da savladaju Moskovljane, a objektivno su timove ili jednaki sa CZ ili slabiji od nje. Svakako, ulog u tim utakmicama je bio mnogo manji, ali je poraz CSKA od Brosea mogao Moskovljane lako da košta prvog mesta u grupi.

Šta mogu da ponude puleni trenera Radonjića, osim rasterećenosti?

Crvena Zvezda bi trebalo da igru bazira na osnovnim postulatima, odnosno malobrojnim prednostima koje poseduje. U njih se ubrajaju snaga centara, široke opcije koje pružaju Kinsi i Miler, kao i bolji defanzivci na pozicijama 1 i 2. Na treneru Radonjiću je da postavi igru tako da ove prednosti dođu do izražaja. Jedna od mogućnosti je da se u napadu insistira na spuštanju lopte na niski post, ili na brzini Milera. U odbrani bi određenog efekta imalo razbijanje tečnosti igre CSKA pritiskom na plejmejkera (posebno Teodosića), gde bi se faktički igralo 4 na 4.

Naravno, teorija je jedno, a sam izlazak na parket nešto drugo. Trener Itudis je veći deo svoje karijere proveo u saradnji sa “jugoslovenskim” trenerima, tako da je apsolutno spreman za sva potencijalna iznenađenja koja dolaze iz naše košarkaške filozofije.

CSKA ima respektabilnu ekipu i odlične rezultate u ovoj sezoni. Pritisak na Moskovljanima je daleko veći, jer trofej Evrolige “beži” iz Moskve već dugo, bez obzira na velika ulaganja. Već prvi meč (danas od 19h) pružiće mnogo odgovora u ovoj seriji, i nakon uvonih 40 minuta biće mnogo lakše za analizu šansi Crvene Zvezde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.