Duel “crveno-belih” u Pireju

Košarkaši Olimpijakosa dočekuju sastav Crvene Zvezde, a duel u dvorani “Mira i prijateljstva” je na programu od 20 časova.

Olimpijakos ulazi u ovaj meč u lošijem raspoloženju, bez krilnog centra Jorgosa Printezisa i sa velikim upitnikom iznad imena prve zvezde tima Vasilisa Spanulisa, dok Crvena Zvezda želi nastavak dobre igre i uspeha nakon ubedljive pobede protiv Makabija.

U Pireju je teško pobeđivati, ali ne i nemoguće. Ove sezone su to uspeli samo moćni CSKA, ali i vrlo loš Makabi, dok je Olimpijakos rutinirao Efes, Armani i Uniks, a malo se mučio sa Barselonom.

euroleague.net

euroleague.net

Šansa ekipe trenera Radonjića večeras leži u činjenici da već godinama odgovornost u ovoj ekipi preuzimaju ili Spanulis ili Printezis, i da ostali igrači nisu naviknuti da u ključnim trenucima meča budu lišeni pomoći ovog dvojca. Individualni kvalitet je na strani domaćina, dok timski i jedni i drugi izgledaju dobro.

Olimpijakos je trenutno najbolja defanzivna ekipa Evrolige, dok je u skokovima druga. Atinjani loše izgledaju u broju asistencija, gde su najslabiji u celoj ligi, ali solidno kontrolišu i broj izgubljenih lopti (11.5 prosečno). Ono što iznenađuje, uzimajući u obzir jaku centarsku liniju, je dosta slab procenat za 2 poena (52%), a sastav koji ima Meta Lodžeskog, Erika Grina i Vasilisa Spanulisa ne briljira ni sa 34.3% za 3 poena. Ono na čemu Crveno-Beli iz Atine kompenzuju sve propuste je odgovorna i čvrsta odbrana, kao i sposobnost da protivnika “unište” unutar linije za 3 poena (dozvoljavaju samo 43.9% za 2). Prostora za napredak ima u odbrani linije za 3 poena, gde igrači trenera Sferopulosa dopuštaju 43.2%, što je sa Efesom jedno od najslabijih ostvarenja.

Olimpijakos je vezao tri pobede u poslednjim evroligaškim susretima, i sa te strane u meč ulazi u odličnoj formi. Ono na čemu Zvezda mora bazirati taktiku je odsustvo dva statistički (još više faktički) lidera sastava. Ukoliko ekipa trenera Radonjića unese nemir u ostatak, lišen vođa, Beograđani se iz Atine mogu vratiti i sa pobedom…

Leave a Reply

Your email address will not be published.