Drama pripala Efesu, Barselonin preokret srušen u završnici

Anadolu Efes je sa 72:68 savladao Barselonu. Najbolji u pobedničkom timu bili su Grejndžer sa 16 poena i 5 asistencija i Ertel sa 14 poena, dok je Hanikat sa 9 skokova bio najbolji skakač svog tima. Rajs je bio dominantan i jedini dvocifren u timu Barselone sa 22 poena i 7 asistencija, dok je Klaver sa 8 defanzivnih skokova bio najbolji skakač Katalonaca.

Zahvaljujući odličnom protoku lopte i kretanju igrača u napadu u prvoj četvrtini, Efes je lako dolazio do otvorenih pozicija kako u reketu tako i spolja, odakle su dobro realizovali šuteve za tri poena. Barseloni je na početku utakmice upravo nedostajala bolja kretnja i protok lopte, pa su imali problem sa organizacijom napada. U nastavku prve četvrtine uspeli su da pogode nekoliko vezanih poena iz šuta spolja i par koševa sa niskog posta, pa su se rezultatski vratili u igru. Turski tim je u drugu četvrtinu ušao sa prednošću od 21:15.

Barselona je u drugu četvrtinu ušla sa čvršćom odbranom, uspevala da navede Efes na izgubljene lopte i razije igru iz tranzicije. I napad katalonskog tima delovao je sa više ideja i raznovrsnosti u odnosu na prvu četvrtinu, ali je realizacija šuta iz igre bila veoma slaba. Efes je preko poena sa niskog posta i individualnih prodora uspeo da dobije i ovaj period i na poluvreme ode sa prednošću od 36:28.

Foto: euroleague.net

Foto: euroleague.net

Efes je na početku treće četvrtine iskoristio seriju izgubljenih lopti Barselone da poenima iz tranzicije, naročito kroz šut za tri poena, duplira prednost. U drugoj polovini ovoga perioda Barselona je konsolidovala svoje redove, a Efes je ušao u seriju loših rešenja u napadu. Katalonski tim je uspeo kroz pogođene šuteve za tri poena i poene iz tranzicije da ublaži zaostatak na pređašnji nivo. U poslednju četvrtinu se ušlo sa rezultatom 54:45.

Efes je nastavio da igra u lošem ritmu na početku poslednje četvrtine. Barselona je ponovo iskoristila greške i poenima iz tranzicije spustila se na razliku od -2. Nakon zatraženog tajm-auta Efes je zaigrao sigurnije tražeći poene iz unutrašnje igre. Barselona je nastavila da razvija brzu igru i trojkama i poenima iz tranzicije održava rezultatsku neizvesnost. Trojkom Rajsa Barselona prelazi u prednost od 66:68, pred uzbudljivu završnicu. U narednom napadu Grejndžer promašuje trojku, ali Efes uspeva da uhvati odbitak i preko Danstona dolazi do izjednačenja. Isti igrač je imao priliku da sa dodatnog slobodnog bacanja povede svoj tim u prednost, promašio je, ali se na pravom mestu našao Grejndžer iz odbojke popravio promašaj. Rajs je u narednom napadu promašio trojku za pobedu Barselonu i tako je nada o preokretu srušena.

Leave a Reply

Your email address will not be published.